Dum08142022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Afacerile din Romania care copiaza marci renumite, in pericol. Reactiile Heineken, KFC si Ferrari

marca inregistrataRomania a intrat in atentia marilor branduri internationale, care urmaresc daca marcile sau elemente din ele sunt folosite fara drept.

De pilda, Heineken, producatorul berii Ciuc, a dat in judecata o alta companie pentru ca si-ar fi numit produsul "Ciuc", dar in maghiara. Iar Ferarri vrea sa interzica unui constructor roman de utilaje sa foloseasca un calut pe marca sa. Cei chemati in instanta sustin insa ca n-au facut nimic ilegal.

O fabrica de bere din Miercurea Ciuc a fost data in judecata pentru ca ar fi incalcat dreptul de marca. Marul discordiei, denumirea berii: Csiki Sor, care, potrivit Heineken, producatorul berii Ciuc, s-ar traduce berea Ciuc.

"Nu acceptam folosirea uneia dintre denumirile marcilor noastre de catre o alta companie, cu scopul de a crea confuzie în randul consumatorilor", au aratat cei de la Heineken.

Producatorul Csiki Sor sustine insa ca traducerea este alta.

"In limba maghiara, Csiki Sor inseamna bere adevarata Ciucana", a spus reprezentantul Csiki Sor, Lenard Andras.

Iata un alt exemplu. Un constructor de utilaje din Reghin si-a pus pe brand un calut cabrat si a fost chemat in instanta de Ferrari.

"Ce era deranjant pentru Ferrari erau utilitatile si calul si probabil pozitia capului, ca restul corpului nu se vede. In Lugoj s-au gandit sa puna numele la un club Swarovski, gandindu-se ca o sa-i ajute o asociere cu numele unei marci celebre", a spus Radu Bozocea, avocat de marci si brand.

Cum era de asteptat, clubul a fost chemat in judecata de compania Swarowski. Un producator roman de tigai si ustensile de bucatarie si-a numit marca Kaiserhoff. La scurt timp a fost actionat in judecata. Numele sau coincide cu cel al unui brand similar din Hong Kong.

Si gigantul KFC a dat in judecata un barbat din Bistrita care si-a deschis un restaurant similar. Barbatul a folosit si sigla si culorile americanilor. Omul de afaceri a declarat in apararea sa ca si-a numit firma original ''Romanian Fried Chicken''.

Potrivit avocatilor, numarul acestor procese va creste. Fiecare brand care investeste in publicitate monitorizeaza cu atentie piata mondiala, inclusiv Romania, pentru ca marca sa sa nu fie folosita si de alti producatori.

sursa: stirileprotv.ro