Dum08142022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Se strâng lanţurile în jurul celui mai mare retailer român. Ce se întâmplă cu o reţea de aproximativ 150 de magazine

succes 69915900 53997400Succes Nic Com, compania omului de afaceri Nicolae Sarcină care operează cel mai mare lanţ de magazine cu capital autohton, a intrat de la mijlocul acestei luni în insolvenţă. Compania a acumulat faţă de ANAF datorii de 1,6 milioane de lei şi are sechestru pe bunuri în valoare de 4,5 milioane de lei. Aproximativ 1.800 de angajaţii nu şi-au primit banii pe ianuarie la timp.

Succes Nic Com, compania omului de afaceri Nicolae Sarcină, a apelat la începutul acestui an la instanţă pentru a-şi putea rezolva problemele cu lichidităţile, care nu i-au ajuns în luna ianuarie nici să plătească salariile.  Potrivit cererii de deschidere a procedurii generale a insolvenţei  depusă de companie la Tribunal Bucureşti (dosarul a fost mutat ulterior la Tribunalul Gorj) începând cu 19 ianuarie, retailerul are sechestru pentru bunuri imobile pentru suma de aproximativ 4,5 milioane de lei. Mai mult, tot din ianuarie, Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF a solicitat poprirea conturilor companiei, pentru suma de peste 1,6 milioane de lei, iar cei aproximativ 1800 de angajaţi ai companiei nu şi-au încasat în ianuarie drepturilor salariale scadente, din lipsa fondurilor disponibile. Totodată, urmare a unor datorii mai vechi neachitate, furnizorul de energie CEZ Vânzare SA  a debranşat, în intervalul 16-17.01.2015, toate punctele de lucru ale companiei. "Succes Nic Com a constatat că în patrimoniul său există un dezechilibru financiar bazat pe lipsa de lichidităţi şi, din cauza insuficienţei fondurilor băneşti disponibile în patrimoniu, nu va putea plăti datoriile exigibile către creditorii săi. Prin urmare , societatea se află în cazul unei insolvenţe vădite, întrucât nu a achitat în termen de 60 de zile, datorii exigibile către creditorii săi, bugetari, ipotecari şi chirografari astfel cum vom proba prin înscrisurile pe care le depunem în susţinerea cererii", se arată în motivarea depusă de companie Tribunalului.

Datorii şi la bănci

Instanţa  a decis să califice drept declaraţii de creanţă cererile de deschidere a procedurii insolvenţei debitoarei înaintate anterior de către Banca Transilvania SA şi Piraeus Bank România. Nu se cunosc însă datoriile companiei faţă de aceste instituţii financiare.

Ce se va întâmpla cu businessul Succes

Compania a solicitat judecătorilor şansa reorganizării, motivînd că, protejată fiind de legea insolvenţei, se va putea redresa financiar. "Având în vedere contractele aflate în derulare precum şi prin implementarea unor măsuri de reducere a costurilor, se apreciază că debitoarea are posibilităţi reale de continuare a activităţii economice", se mai arată în cererea depusă de companie Tribunalului Bucureşti.

Cerea Succes a fost admisă de instanţă care a dispus, pe 17 februarie, deschiderea procedurii generale de insolvenţă. Termenul limită pentru depunerea cererilor de creanţă a fost stabilit pentru 11 martie.

Grupul Succes Nic Com a avut afaceri totale de 350 mil. euro în 2013 şi cu peste 1.600 de salariaţi.

Compania operează aproximativ 150 de magazine sub brandul Succes, câîteva dintre ele şi în Bucureşti.

sursa: economica.net