Joi09292022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Ce se întâmplă dacă dormi prea mult

ce-se-intampla-dormi-prea-mult-650x420În general, perioadele de somn prelungite sunt asociate cu vacanţa sau cu răsfăţul, însă medicii spun că odihna îndelungată poate provoca probleme. Iată ce se întâmplă dacă dormi prea mult.

Cel mai des simptom al persoanelor care dorm mai mult de nouă ore este depresia. Un studiu în acest sens a arătat că cei care se odihneau între 7 şi 9 ore pe noapte au prezentat circa 29% dintre simptomele de depresie, în timp ce aceia care dormeau mai mult de nouă ore au prezentat 49% dintre aceste simptome.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că orele de somn prea multe sau prea puţine (5 ore pe noapte) pot afecta şi creierul. Subiecţii aflaţi în aceste situaţii au prezentat modificări ale creierului comparabile cu îmbătrânirea cu doi ani, faţă de vârsta lor reală.

O altă problemă care poate apărea, în timp, la cei care dorm mai mult de 8 ore pe noapte este apariţia diabetului. Riscul acestora este de două ori mai mare de a dezvolta diabet de tip II într-o perioadă de şase ani comparativ cu persoanele care dormeau între şapte şi opt ore pe noapte.

La fel de mare este şi riscul de a suferi de probleme cardiace. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia, după îndelungi ani de cercetări, că oamenii care dorm mai mult au un risc de două ori mai mare de a suferi de angină şi de 1,1 ori mai mare de a suferi de boli are arterelor coronare.

Prea mult somn poate afecta capacitatea unei femei de a rămâne însărcinată. Chiar dacă un studiu realizat în 2013 nu a putut stabili o legătură clară între fertilitate şi somn, un fapt a fost cert: rata gravidităţii era mai mare în rândul femeilor care dormeau 7-8 ore pe noapte şi mai mică în cazul femeilor care dormeau peste nouă ore pe noapte.

sursa: unica.ro

Stiri mai vechi: