Ma09222020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

De ce nu poti lua produse gratis daca nu primesti bon fiscal

bon fiscvalNormativul prin care clienţii ar fi îndreptăţiţi să plece cu bunul sau serviciul achiziţionat fără să-l plătească, dacă vânzătorii nu le eliberează bon fiscal, nu va putea fi aplicat pentru că, în practică, banii sunt deja daţi în momentul înregistrării tranzacţiei în casa de marcat, susţin specialiştii. În plus, prevederea ar putea declanşa conflicte.

Odată cu ordonanţa de reglementare a Loteriei Bonurilor Fiscale, Guvernul a introdus şi o prevedere potrivit căreia cumpărătorii vor putea pleca fără să plătească dacă vânzătorii nu le dau bon fiscal. Specialiştii contactaţi de „Adevărul“ spun că această prevedere va fi imposibil de pus în practică.

În Ordonanţa pentru organizarea Loteriei Bonurilor Fiscale, publicată în Monitorul Oficial de vineri, 30 ianuarie, articolul 10 modifică şi completează actul normativ privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Astfel, se introduce un nou alineat care prevede că, în cazul în care operatorii economici refuză emiterea şi înmânarea bonului fiscal (cu anumite excepţii), clientul are dreptul de a beneficia de bunul achiziţionat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii acestuia. Această prevedere intră in vigoare începând cu 1 martie 2015.

Prevederea nu se aplică în cazul în care operatorul economic eliberează în locul bonului fiscal o chitanţă până la repunerea în funcţiune a aparatului de marcat electronic fiscal.     Atenţie, însă, înainte de toate, clientul are obligaţia de a cere comerciantului înmânarea bonului fiscal dacă nu îl primeşte şi abia apoi să ţină cont de prevederea care îi dă dreptul de a beneficia de bunul achiziţionat fară să-l plătească.

De asemenea, operatorii economici sunt obligaţi să afişeze la loc vizibil un anunţ detaliat de atenţionare a clienţilor cu privire la obligaţia respectării prevederii mai sus menţionate. Modelul şi conţinutul se aprobă prin ordin al ministrului Finanţelor Publice.    Micii comercianţi vor sesiza Avocatul Poporului Reprezentanţii micilor comercianţi consideră că normativul este şi neconstituţional, dar şi imposibil de pus în practică.

„Orice om care a făcut o plată la viaţa lui, într-un magazin, ştie că mai întâi vânzătorul încasează banii – deci cumpărătorul plăteşte – şi abia apoi casa eliberează bonul fiscal. Dacă s-ar aplica prevederea aceasta despre care vorbim, s-ar crea confuzie în rândurile cetăţenilor şi s-ar ajunge chiar în situaţia să se cheme poliţia. Nu se poate ca mai întâi să se emită bonul şi apoi să se facă plata – aşa sunt făcute casele de marcat“, a declarat, pentru „Adevărul“, Cora Muntean, secretar general al Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR).

„Chiar în aceste zile căutăm formula cea mai potrivită pentru a ataca prevederea respectivă. Noi vom sesiza în acest sens Avocatul Poporului, care poate să o atace ca fiind neconstituţională“, a precizat Cora Muntean.   Liderul patronal a mai menţionat că ANCMMR consideră binevenite iniţiativele de limitare a evaziunii, apreciind-o în mod special pe cea care instituie Loteria Bonurilor Fiscale, dar la elaborarea acestora „ar trebui consultaţi şi micii comercianţi, nu doar cei mari, tocmai pentru a se evita posibilele situaţii neplăcute“.


sursa: money.ro

Stiri mai vechi: