Joi09292022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Antreprenorul care a făcut istorie în turismul românesc

alin-burcea-02După 25 de ani de prezență în industria românească de turism, despre Alin Burcea se poate spune astăzi că a trecut prin tot ce înseamnă business: a investit, a riscat, a dezvoltat proiecte, iar acum culege roadele.

”În 1990, am înființat agenția alături de Adrian Grigorescu, amândoi punându-ne mari speranțe în viitorul ei și dorindu-ne să fim deschizători de drumuri, odată cu eliberarea de sub regimul comunist”, a povestit Alin Burcea, în cadrul unui eveniment aniversar. Paralela 45, agenția pe care omul de afaceri a crescut-o de la zero, a ajuns la afaceri de 40 milioane de euro, estimările pentru 2015 ducând această valoare la 45 de milioane de euro.

”Am vrut să studiez actoria, însă tatăl meu m-a sfătuit să dau la o facultate unde pot învăța o meserie și, apoi, dacă mai vreau, pot încerca și actoria”, și-a amintit antreprenorul. Mai mult, înainte de a avea propriul business, a lucrat ca recepționier, ospătar, ghid turistic, ceea ce l-a ajutat foarte mult, mai departe. În ziua în care a deschis agenția, 4 aprilie 1990, ”era coadă pentru turism intern: la Mamaia, la Govora”. Atunci, nu erau decât agenții de stat, ”iar când românii mergeau la o agenție de stat, agentul stătea pe scaun și clientul în picioare”.

Într-un fel, agenția deschisă de Burcea a revoluționat piața: ”Noi am venit cu o chestie senzațională: le-am oferit clienților un pahar cu apă și un loc pe scaun”. Potrivit lui Burcea, prima destinație străină inclusă a fost Turcia, urmată de Grecia. Câțiva ani mai târziu, prin 1996, au început charterele către Antalya. În prezent, în total, agenția deținută de Burcea are 42 de curse charter și sejururi și 100 de circuite, fiind prezentă, cu 40 de agenții, în principalele orașe din țară și în Chișinău.

”Nu vrem să fim cei mai ieftini de pe piață”

Omul de afaceri a mai spus că, după 25 de ani de activitate, nu își dorește să fie cel mai ieftin din România. ”Numărul turiștilor este limitat. Banii lor nu sunt. Eu nu doresc să fiu cel mai ieftin din România. Să vândă alții vacanțe la 1 euro. Nu vrem să fim cei mai ieftini de pe piață”, a subliniat Burcea.

În 2015, strategic, Paralela 45 vizează creșterea numărului de circuite şi chartere din portofoliu, dar şi a agenţiilor proprii. De asemenea, printre noile destinații ale acestui an, se numără Rimini în Italia, Costa Blanca în Spania, plecările către Antalya din Craiova, dar și circuitele în India & Bhutan sau Australia & Noua Zeelandă.

Multe dintre cele peste 100 de circuite oferite au plecări din marile orașe ce dispun de aeroport. Spre exemplu, circuitele în Israel au, începând din 2014, plecări și din Iași, Cluj, iar circuitul în Spania poate fi accesat din Craiova. Din Constanța se poate pleca direct către Turcia și Thailanda, iar din Cluj către Tunisia. Din 2014, Chișinăul a intrat pe harta turismului Paralela 45 prin charterele cu plecare directă către Antalya, Creta și Mallorca. Tot din Chișinău există și vacanțe în Dubai, Barcelona, Lisabona, Viena și Budapesta.
sursa: capital.ro