Vi10232020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Scumpiri ilegale făcute pe ascuns. Facturile la apă caldă și căldură explodează în plină iarnă

scumpiriCeea ce EVZ a semnalat în nenumărate rânduri, s-a și întâmplat. Prețul energiei termice în Capitală a fost majorat înainte de Crăciun, la cererea ELCEN.  Primarul general Sorin Oprescu contestă decizia și spune că va suporta subvenția pentru noul preț doar până la primăvară.

În timp ce bucureștenii așteptau colindătorii și împodobeau bradul, pe 24 decembrie, șeful de la Electrocentrale SA, Gabriel Ignat, a dat undă verde ca să fie trimisă pe fax către Regia Autonomă de Transport și Distribuție a Energiei Termice București (RADET) o hârtie prin care se anunța scumpirea prețului căldurii cu 10%. Reprezentanții RADET și edilul-șef al Capitalei au explicat că majorarea tarifului energiei termice nu este justificată.

În opinia liderului de sindicat al angajaților Regiei, Ioana Stoica, nota de fundamentare, pe baza căreia s-a scumpit energia termică, ar trebui făcută publică, pentru ca lumea să vadă de ce au cerut șefii ELCEN majorarea prețului, în contextul în care nu s-au mărit tarifele la combustibilii folosiți.

Ilegalitate sau rea intenție?

Contactați de EVZ, reprezentanții Regiei au explicat că majorarea este ilegală, pe motiv că și ELCEN trebuia să anunțe intenția de a majora tariful înainte cu 30 de zile și să trimită și calculul care stă la baza deciziei. „RADET nu a cerut o majorare a costului de transport și distribuție a energiei termice, ceea ce înseamnă că, în costul total al prețului/gigacalorie, majorarea este de 5%. Primăria nu a fost nici consultată și nici măcar informată de către SC Electrocentrale SA cu privire la această creștere de tarif, pe care o considerăm nefundamentată. Consider că decizia ANRE la solicitarea Electrocentrale București este total nedreaptă și îndreptată împotriva cetățeanului”, a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. El a precizat că, în această iarnă, Municipalitatea va suporta majorarea, pentru a nu fi afectată populația. Însă, din martie, bucureștenii vor achita facturi mai mari la întreținere.
sursa: evz.ro