Dum11282021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

"Oraşul câinilor – propunerea Ungariei la Oscar 2015 – în cinematografele din România

Orasul-CainilorCâştigătorul Marelui Premiu al secţiunii Un Certain Regard la Cannes şi propunerea Ungariei la Premiile Oscar  2015, “Oraşul câinilor / White God” în regia lui Kornél Mundruczó va fi lansat de Parada Film anul viitor. Premiera în cinematografele din România va fi programată pe 20 februarie 2015.

Lungmetrajul a fost prezentat în avanpremieră românească în închiderea “Les Films de Cannes à Bucarest” în cadrul unui eveniment special: spectatorii au avut acces în sala de cinema împreună cu patrupezii lor.

Remarcat de critica internaţională drept “un thriller îndrăzneţ şi incisiv, sarcastic, dinamic şi ambiţios” (One Room with a View), “tulburător” (Variety), “o adevărată apocalipsă a câinilor” (The Guardian), “o parabolă feroce” (The New York Times), “Oraşul câinilor” este o alegorie impresionantă despre rasism şi inegalitate socială în care câinii fără stăpân se coalizează împotriva oamenilor.

Scenariul filmului este inspirat dintr-o ştire reală a presei maghiare: încercarea eşuată a extremei dreapta de a vota o lege prin care stăpânii de câini ar fi impozitaţi diferit în funcţie de pedigree-ul patrupezilor. Taxe mari pentru metişi, taxe mai mici pentru câinii cu pedigree şi scutire de plată pentru rasele ungureşti. În “Oraşul câinilor”, Lili, o puştoaică de 13 ani, porneşte în căutarea câinelui Hagen abandonat de tatăl ei după impunerea acestei legi.

Peste 250 de câini dresaşi timp de 6 luni de zile au participat la filmările “White God”. Interpreţii lui Hagen, câinii Body şi Luke, au primit neoficialul Palm Dog la Cannes.

Kornél Mundruczó este una dintre cele mai puternice voci ale cinema-ului contemporan. S-a remarcat la Cannes încă de la lungmetrajul de debut “Johanna” (secţiunea Un Certain Regard, 2005), “Delta” (Premiul FIPRESCI, Competiţie, 2008) şi “Tender Son – The Frankenstein Project” (Competiţie, 2010).

Campania de promovare în România a filmului “Oraşul câinilor” debutează în forţă cu teaserul realizat de Liviu Neagoe şi echipa Good Hands.
Teaserul poate fi urmărit aici: https://www.youtube.com/watch?v=XrPf7bE9VmE

Stiri mai vechi: