Mie07282021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Cazul terasa Boema: Clujul vs. alte orașe din România și puțin bun simț

boemaDomnule BOC, cetățenii de pe strada Iuliu Maniu așteaptă dezbaterea pe care ați promis-o, cu programul de funcționare al teraselor, în special a Boemei, un fel de grădină de vară.

Și ca tot omul ce viețuiește prin Cluj-Napoca să înțeleagă că: LOCATARII DE LÂNGĂ SUPERBA GRĂDINĂ DE VARĂ BOEMA, NU VOR CA ACEST LOCAL SĂ SE ÎNCHIDĂ, CI DOAR SĂ-ȘI REDUCĂ PROGRAMUL DE FUNCȚIONARE, CARE ESTE ABERANT ȘI NU MAI AVEM CAZURI DE GENUL ACESTA NICI ÎN ALTE ORAȘE MARI ȘI CULTURALE ALE ROMÂNIEI – noi punem la dispoziția cititorilor (în special a celor din Primăria Cluj-Napoca) EXEMPLE:

Programul Grădinii de Vară Boema este de la 11:00 la 04:00, urmând curățenia generală (cu  gălăgie) și se ajunge cu programul aproape NON-STOP.

1. Municipiul Constanța:

Criteriile în baza cărora se vor elibera avizele program de funcționare sunt, printre altele și: pentru spațiile situate în clădiri colective, schimbarea destinației locuințelor, precum și a spațiilor cu altă destinație situate în clădiri colective se poate face numai în baza hotărârii Adunării Generale a Asociației de Proprietari cu acordul proprietarilor direct afectați cu respectarea prevederilor legii nr 230/2007 privind înființarea , organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari – iar proprietarii de la Boema au schimbat destinația locuinței din casă de locuit, conform CF, în local cu terasă de lux, fără să întrebe pe nimeni din jur ca și cum nu ar avea vecini.

În Constanța se cer acordurile  tuturor vecinilor limitrofi, persoane fizice (cu care se învecinează pe plan orizontal și vertical) și a celor situate de cealaltă parte a drumului corespondent unității, referitor la orarul de funcționare și activitatea desfășurată. Aceste acorduri vor fi solicitate în conformitate cu prevederile Legii nr.61/1991 privind ordinea și liniștea publică, republicată, pentru unitățile care desfășoară activitate înainte de ora 08:00 sau peste ora 22:00.

În plus cei din Constanța cer ca unitatea să fie antifonată corespunzător (BOEMA nu este) ca să nu depășească limita maximă admisă a zgomotului.

2. Municipiul Timișoara:

Orarul de funcționare al teraselor este:

-          În cartierul Cetate, Piața Operei și Piața Traian: până la ora 23:00

-          În Piața Unirii, Complexul Studențesc: până la ora 24:00

-          În restul orașului: până la ora 22:00.

Primăria Timișoarei interzice prepararea în aer liber a tuturor sortimentelor culinare (mici, grătar, frigărui etc), la Boema totul este acceptat, urmează vițelul la proțap.

3. Municipiul București:

În vederea obținerii Autorizației de funcționare pentru unitățile de alimentație publică, este necesar:

-          Acordul în original al asociației de proprietari și/sau al proprietarului clădirii precum și acordul tuturor vecinilor direct afectați

În cazul în care operatorul economic solicită amplasarea unei terase (mese, scaune, umbrele pentru protecție solară) pe terenul aflat în proprietatea privată din imediata apropiere a spațiului de alimentație publică, este nevoie de acordul tuturor proprietarilor perimetrali pentru funcționarea terasei. Cei de la Boema nu au așa ceva!

4. Municipiul Sibiu:

În regulamentul de organizare și funcționare al teraselor sezoniere pe domeniul public sau privat al municipiului Sibiu se cere:

-          Să se respecte programul orar stabilit în acordul de ocupare a domeniului public și privat al municipiului Sibiu în vederea amplasării unei terase, respectiv 09:00 -24:00. Ultima comandaă va fi la ora 23:00, deținătorul terasei fiind obligat să afișeze la loc vizibil acest lucru.

-          Se interzice amplasarea de televizoare și difuzarea de muzică (chiar și din interiorul perimetrului frontului de lucru).

-          Se încurajează muzica live la instrumente reci, programe de activitate culturală (expoziții, performance, teatru, etc) în aer liber. Programul maxim va fi până la ora 22:00.

-          Se interzice prepararea în aer liber a oricăror sortimente culinare.

5. Municipiul Brașov:

Se interzice prepararea în aer liber a tuturor sortimentelor culinare (mici, grătar, frigărui etc).

Orarul de funcționare al teraselor amplasate pe raza municipiului Brașov va fi până la ora 22:00.

boema-clujÎn Cluj-Napoca sunt două hotărâri:

Hotărârea 411/2008 privind reglementarea unor activități care se desfășoară în municipiul Cluj-Napoca și creează disconfort  vecinătăților, în art. 1 este stipulat că: se interzice persoanelor fizice şi juridice desfăşurarea activităţii la terasele de alimentaţie publică, între orele 22.00- 8.00, în cartierele municipiului Cluj-Napoca.

Hotărârea 467 privind eliberarea acordului de funcționare pentru agenții economici care desfășoară activități de comerț și servicii de piață, inclusiv cele de alimentație publică, pe raza municipiului Cluj-Napoca, unde la art. 6 punct 2 se prevede că: nu se eliberează acord de funcționare dacă se aduc prejudicii vecinătăților.

În concluzie, de ce nu rezolvă domnul primar de Cluj situația tensionantă dintre proprietarii Boemei și vecini?

Dacă hotărârile de consiliu local vi se par prea evazive, schimbati-le. Nu este firesc ca într-un oraș de talia Clujului să se întâmple așa ceva. Ori suntem culturali până la capat, ori nu mai suntem. Sau ne depășesc alte orașe din țară?

Oare favorizează primăria pe cineva în ecuația asta? Rămâne de văzut… sursa:clujmanifest.ro