Lun09262022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Președintele Radu Moldovan a condus delegația județului Bistrița-Năsăud la Cernăuți, în cadrul acțiunii ”Dialoguri culturale în comunitățile românești din diaspora”.

cernautiAcțiunea organizată la inițiativa Bibliotecii Județene ”George Coșbuc”, în colaborare cu Centrul Județean pentru Cultură, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Fundația Culturală ”Casa limbii române” din Cernăuți, s-a desfășurat în perioada 1-3 august în mai multe localități din Regiunea Cernăuți.

Programul activităților a cuprins întâlniri oficiale cu reprezentanții administrației Regiunii Cernăuți, spectacole caritabile, donații de carte și semnarea unor acorduri de parteneriat în domeniul cultural.

Întâlnire a Președintelui Radu Moldovan cu Guvernatorul Regiunii Cernăuți, Roman Vanzuryak.

În cadrul întâlnirii, Președintele Radu Moldovan și-a exprimat suportul pentru statul Ucrainean și pentru românii din Regiunea Cernăuți, care în momentul de față se află într-o situație extrem de dificilă datorită tensiunilor și luptelor care au loc din estul Ucrainei. În cadrul întâlnirii, Președintele Consiliului Județean a declarat: Chiar dacă am luat cu greu decizia de a veni în aceste momente în Regiunea Cernăuți, consider că este de datoria noastră, a românilor de pretutindeni, să fim solidari față de un popor prieten nouă și față de cei peste 400.000 de români care locuiesc în această țară. Personal, susțin proiectul integrării Ucrainei în Uniunea Europeană și sunt dispus să îl sprijin prin intermediul proiectelor de colaborare transfrontalieră sau a unor proiecte de schimburi de experiență între funcționari publici ai administrației Cernăuțene și cei ai administrației județului Bistrița-Năsăud.

La rândul său, Guvernatorul Roman Vanzuryak a salutat inițiativa Președintelui Radu Moldovan de a fi prezent în regiune și și-a exprimat mulțumirea pentru suportul adus de România în procesul de integrare europeană a Ucrainei, prin intermediul ratificării Protocolului de Asociere între Ucraina și Uniunea Europeană .

Semnarea protocolului interbibliotecar Bistrița-Cernăuți.

Tot în cursul primei zile a proiectului ”Dialoguri Culturale la Cernăuți”, a fost semnat protocolul de colaborare interbibliotecar Bistrița-Cernăuți, între Biblioteca Științifică Universală Regională Cernăuți ”Mihailo Ivasiuc” și Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.
În cadrul aceleiași întâlniri, Biblioteca Județeană a donat un fond generos de carte de care să beneficieze tinerii români din Cernăuți. La manifestare au fost prezenți din partea gazdelor, domnul Academician Vasile Tărățanu, membru de onoare a Academiei Române, doamna Academician Alexandrina Cernov, precum și directorii bibliotecilor românești din regiunea Cernăuți.

Din delegația română prezentă la eveniment, alături de Președintele Consiliului Județean au participat directorul Bibliotecii Județene ”George Coșbuc”, părintele Ioan Pintea, Andrei Moldovan, consilier județean și scriitor, Olimpiu Nușfelean, scriitor și director al Revistei ”Mișcarea Literară”, Vasile Dâncu, poet și scriitor, Menuț Maximinian, scriitor și jurnalist, Vasile George Dâncu, scriitor și editor, Marcel Săsărman, scriitor.

Inaugurarea filialei Cernăuți a Forumului Internațional al Jurnaliștilor români

Alături de Directorul TVR Cluj, Romeo Couți și de jurnaliștii bistrițeni Menuț Maximinian și Carmen Bulz, Președintele Consiliului Județean a susținut cuvântul de deschidere la inaugurarea filialei Cernăuți a Forumului Internațional al Jurnaliștilor Români.

În cuvântul său, Președintele Consiliului Județean a ținut să sublinieze importanța libertății presei pentru apărarea democrației și a drepturilor cetățeanului și și-a exprimat suportul față de jurnaliști în procesul de transparentizare a actului administrativ, de la orice nivel și în orice țară.

Întâlnire cu Consulul General al României la Cernăuți, Excelența Sa Eleonora Moldovan

În cursul celei de-a doua zi a delegației, Președintele CJ, alături de primarul Orașului Beclean, Nicolae Moldovan și primarii comunelor Zagra și Budești, Dumitru Bușcoiu, respectiv Vasile Codrea, au avut o întrevedere cu Consulul General al României la Cernăuți, Excelența Sa, Eleonora Moldovan. În cadrul discuțiilor, ES a venit cu mai multe propuneri concrete de colaborare între Unități Administrativ Teritoriale din Regiunea Cernăuți cu Unități Administrativ Teritoriale similare din județul Bistrița-Năsăud. Totodată, ES a salutat inițiativa administrației județului Bistrița-Năsăud și a mulțumit în numele celor peste 400.000 de români din Ucraina pentru suportul moral, donațiile de carte și programul cultural oferit în cadrul ”Dialogurilor culturale la Cernăuți”.

Depunere de flori la statuia poetului național al României, Mihai Eminescu și la cea a poetului național al Ucrainei, Taras Șevcenko.

În dimineața zilei de sâmbătă, Președintele Radu Moldovan, împreună cu Excelența Sa, Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuți și ceilalți membri ai delegației din județul Bistrița-Năsăud au păstrat un moment de reculegere și au depus jerbe de flori la statuia poetului național, Mihai Eminescu și la cea a poetului național al Ucrainei, Taras Șevcenko.

cernauti1Concerte caritabile pentru ajutorarea familiilor militarilor ucrainieni și români din Regiunea Cernăuți, răniți în ofensiva antiteroristă din estul Ucrainei

Din dorința de a sprijini familiile militarilor români și ucrainieni răniți sau uciși în operațiunea antiteroristă din estul Ucrainei, în cadrul acțiunii ”Dialoguri culturale la Cernăuți” au fost organizate două concerte caritabile, în cadrul cărora au evoluat artiștii profesioniști ai Ansamblului folcloric ”Dor românesc” din cadrul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și Ansamblul de dansuri ”Baladele Bistriței”. Artiștii bistrițeni au fost primiți cu mare entuziasm de românii din Mahala (Raionul Noua-Suliță) și Horbova (Raionul Herța). La cele două concerte a fost prezent atât Consulul General al României la Cernăuți, ES Eleonora Moldovan, cât și Președinții Raioanelor Herța și Noua-Suliță și primarii celor două localități.

Complementar cu spectacolele de caritate, Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” și Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, au donat peste 1000 de volume bibliotecilor românești din Cernăuți, Mahala, Herța și Horbova.

Concert de Gală la Filarmonica de Stat din Cernăuți

Acțiunea ”Dialoguri culturale la Cernăuți” a culminat cu un spectacol de gală cu caracter caritabil, organizat la Filarmonica de Stat din Cernăuți. Aici și-au făcut prezența Consulul General al României, Excelența Sa Eleonora Moldovan, Președintele Consiliului Regional Cernăuți, Mihai Găiniceru, demnitari ai Regiunii Cernăuți și peste 400 de spectatori români.

La finalul acțiunilor, Președintele Radu Moldovan a declarat: Am adus în Cernăuți cărți și flori și îmi doresc foarte mult ca în cel mai scurt timp să se instaureze pacea peste teritoriile locuite de frații noștri români. Mă bucur că printr-un minim gest de bunăvoință am reușit să aducem speranța pe chipurile românilor din Regiunea Cernăuți, măcinați de frica unui război care le ucide tinerii, visele și speranțele unui viitor mai bun.
             Am creat o legătură emoțională cu oamenii de aici și vreau să îl felicit pe părintele director Ioan Pintea pentru inițiativă, precum și pe domnul Vicepreședinte al Consiliului Județean, Alexandru Pugna și pe directorii instituțiilor de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean, Alexandru Gavrilaș și Gavrilă Țărmure pentru implicarea în organizarea acestui eveniment. De asemenea vreau să le mulțumesc colegilor mei consilieri județeni, Andrei Moldovan, Iulian Stroe și Ciprian Brătfălean pentru că au sprijinit această inițiativă și au fost alături de delegația noastră la Cernăuți.
             Țin de asemenea să mulțumesc în mod deosebit, gazdelor noastre, domnului Academician Vasile Tărățanu și Excelenței Sale, Eleonora Moldovan, Consulul României la Cernăuți, pentru modul exemplar în care a primit delegația noastră și s-a implicat pe tot parcursul celor trei zile,
pentru ca ce de-a doua ediție a Dialogurilor culturale în comunitățile românești din diaspora să fie un adevărat succes.

Stiri mai vechi: