Vi04162021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Compania elveţiană Sika a inaugurat o nouă unitate de producţie la Căpuşu Mare, judeţul Cluj

Photo-0040Fabrica Sika România din judeţul Cluj va produce întreaga gamă de mortare şi adezivi speciali pentru construcţii, cu utilizare atât în domeniul industrial, cât şi rezidenţial. Noua unitate are o capacitate de 50.000 de tone pe an şi va produce pentru piaţa locală, dar şi pentru export. Reprezentanţii firmei mizează astfel pe o cerştere cu 5% a cifrei de afaceri în acest an. Sika a deschis în 2008 şi o fabrică de aditivi, la Braşov.

„Noua noastră unitate de producție a devenit operațională din luna martie a acestui an, iar printre primele produse executate se regăsesc mortare pentru pardoseli, impermeabilizare și adezivi SikaHome”, a declarat Laurențiu Ștefănescu, Director General Sika România.

Potrivit afirmațiilor sale, la mijlocul anului trecut, Sika România a achiziționat o hală de 2.000 de metri pătrați, împreună cu spațiile de depozitare și birouri, amplasate pe un teren cu o suprafață de 20.000 de metri pătrați, dar și echipamente constând în două linii de producție complet automatizate, de la compania Deutek. Toate acestea au făcut parte dintr-o unitate de producție a companiei, care nu mai era operațională în momentul achiziției. Ulterior toate echipamentele au beneficiat de o serie de investiții pentru a fi aduse la standardele de calitate Sika.

Acesta a subliniat, de asemenea, că decizia unei investiții brownfield a fost luată, deoarece a fost găsită această fabrică ce corespunde cerințelor companiei, dar și pentru că o investiție greenfield ar fi fost operațională într-un timp mai lung.

Photo-0044Investiția în noua unitate de producție a fost susținută din fonduri proprii și va fi amortizată în maxim cinci ani. În ceea ce privește locația, aceasta are avantajul poziționării logistice favorabile față de piețele țintă ale companiei, precum și a materiilor prime de bună calitate, aflate în vecinătate.

„Fabrica proaspăt inaugurată are o capacitate de producție de aproximativ 50.000 de tone anual, iar mortarele și adezivii produși aici se vor adresa pieței locale, dar vor ajunge și la export pe piețe învecinate, precum Polonia, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Ucraina și Ungaria”, a mai spus Laurențiu Ștefănescu.Acesta a subliniat că, pe termen scurt, este prevăzută lansarea producției și pentru alte produse Sika care sunt, în acest moment, importate de la subsidiarele din regiune.

SikaHome – noua gamă de produse pentru finisaje

Odată cu începerea producției în noua unitate, Sika a lansat și noua gamă de mortare și addezivi speciali pentru finisaje și amenajare SikaHome. Această nouă gamă cuprinde produse ca: adezivi pentru placări ceramice, adezivi pentru placă cu polistiren și vată minerală, adezivi pentru piatră naturală, adezivi flexibili și gleturi de încărcare și finisare.

„Produsele comercializate sub brandul Sika sunt produse speciale care au o tehnologie de aplicare ce necesită cunoștiințe și instruiri specifice. Una dintre strategiile grupului este aceea de a face cunoscută această tehnologie și la nivelul consumatorului rezidențial prin sloganul Experința de șantier, la raft. Gama de produse SikaHome face această trecere, atât prin calitatea produselor, cât și prin domeniul de aplicare al acestora, fiind cu precădere destinate finisajelor din locuințe”, a afirmat Laurențiu Ștefănescu.

Photo-0048Astfel, preponderent, noile produse sunt destinate distribuției și lanțurilor de magazine de bricolaj, excepție făcând cele speciale, cu utilizare în domeniul industrial.
 
Directorul General al companiei a subliniat, de asemenea, că noile produse au la bază aceleași rețete folosite și în alte unități de producție Sika din lume, întrunind astfel toate standardele de calitate.

Creştere a cifrei de afaceri pentru anul în curs

În ceea ce privește impactul inaugurării noii unități de producție în business, Laurențiu Ștefănescu a declarat că, pentru anul în curs, este prevăzut un avans de 5% a cifrei de afaceri. În plus, penru 2014, Sika România vizează o creștere a profitabilității, prin reducerea costurilor.

În opinia sa, în 2013, piața locală de mortare și adezivi a avut o valoare de circa 180 de milioane de euro, în scădere cu aproximativ 3% comparativ cu 2012. Pentru anul în curs însă, acesta estimează un avans ușor al piței, cu 2-5%.

În ceea ce privește piața de materiale chimice de construcții, aceasta a avut, în 2013, o valoare de aproximativ 770 de milioane de euro, în scădere ușoară comparativ cu 2012, urmând ca, în acest an, să crească ușor.

DESPRE SIKA

Sika AG cu sediul în Baar, Elveția, este o companie actovă la nivel global în domeniul materialelor chimice speciale, deservind industria construcțiilor și industriile producătoare de componenete auto, autobuze, camioane, trenuri, fațade, parcuri solare și eoliene. Compania elvețiană este lider în domeniul soluțiilor utilizate în procesele de sigilare, lipire, amortizare, consolidare și protecție a structurilor portante.

Gama de produse Sika include aditivi de înaltă calitate pentru betoane, mortare speciale, adezivi și sigilanți, materiale de amortizare, consolidări structurale, pardoseli industriale și sisteme de acoperișuri și impremeabilizări.

Photo-0049În prezent, Sika numără subsidiare în 80 de țări și mai mult de 16.000 de angajați la nivel global, care asigură o legătură stabilă între clienți și companie, garantând succesul tuturor partenerilor. În 2013 Sika a generat vânzări de 5,14 miliarde CHF.Sika România, subsidiară a concernului elvețian, a fost înființată în 2002, iar începând cu luna iunie 2008 a dat în folosință fabrica de adezivi de la Brașov - prima unitate de producție Sika din România. În plus, Sika a inaugurat în acest an și cea de-a doua fabrică din România, la Căpușu Mare, unde va produce atât mortare speciale, cât și mortare folosite ca adezivi.

Sika România a fost implicată în proiecte locale importante printre care se numără Stadionul Național Arena, loturile de autostradă de Coridorul IV Paneuropean, reabilitarea căii ferate Sighișoara - Atel, Floreasca City Center, Floreasca Business Park, extinderea rețelelor Dedeman și Kaufland, consolidarea hotelului Domogled din Băile Herculane, turnul de răcire Paroșeni și multe altele.

În fabrica de la Căpuşu Mare lucrează 10 angajaţi, având în vedere faptul că producţia este automatizată. Conducerea companiei nu exclude însă mărirea personalului, pe viitor, odată cu creşterea producţiei.Photo-0041