Vi09172021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Remedii cu ciuboțica-cucului

ciuboticacuculuiCunoscută și sub denumirea de cizma-cucului, tata-caprei, urechea-ursului, tata-vacii sau anghicel, ciuboțica-cucului este una din primele plante care înfloresc primăvara.

Aceasta este cunoscută pentru numeroasele efecte benefice pe care le are. Iată care sunt acestea:

Scade nivelul colesterolului

Planta este bogată în vitamina C, betacaroten, potasiu, calciu, sodiu. Datorită proprietăţile sale antioxidante ajută la scăderea nivelului colesterolului în sânge.

Sedativ natural

Ceaiul din frunze și flori de ciubițica-cucului este un bun somnifer natural, consolidează sistemul nervos şi al inimii, atenuează durerile de cap şi înlătură stările de apoplexie. Acesta se prepară astfel: pune într-un vas o lingură de plantă peste care toarnă 200 ml de apă clocotită. Lasă la infuzat 5 minute, după care strecoară amestecul și bea cald, cu înghițituri mici. Consumă cel mult două căni pe zi. Mai mult decât atât, planta are acțiune calmantă, cicatrizantă și poate fi folosită sub formă de cataplasme calde şi aplicată pe zonele dureroase.
 Liniștește inima

Cu ajutorul florilor de ciuboțica-cucului se poate obține un vin tonic, care este recomandat persoanelor agitate, acesta având un efect liniștitor asupra inimii. Umple o sticlă sau borcan de doi litri cu floare de ciuboțica-cucului. Toarnă doi litri de vin alb, natural, cât să cuprindă florile. Acoperă și lasă la loc însorit timp de două săptămâni, după care strecoară amestecul. Consumă în fiecare zi câte trei linguri.

Recomandată în afecțiunile respiratorii

Ciuboțica-cucului este utilizată în tratamentul virozelor şi a bronşitelor, facilitând eliminarea secreţiilor. Pentru afecțiunile respiratorii se recomandă siropul din rădăcină de ciuboțica-cucului. Acesta se prepară în felul următor: toacă mărunt o mână de rădăcini proaspete, după ce au fost bine spălate de pământ. Pune-le într-o sticlă sau un borcan și toarnă miere, diluată cu puțină apă. Lasă amestecul la macerat două-trei săptămâni, filtrează și, la nevoie, ia câte o liguriță.sursa:clickpentrufemei.ro