Lun08082022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Jeune & jolie - Portretul unei prostituate de 17 ani

jeunejolie1Nu, nu este titlul unui articol dintr-un ziar de scandal ci subiectul unui film cu tenta erotica, prezentat la Cannes si intrat de curand si la noi in cinematografe.

Dupa Nymphomaniac si La vie d'Adele,  un alt film controversat si-a facut intrarea in cinematografele din Romania!

Jeune & Jolie / Tanara si frumoasa  se situeaza undeva intre film psihologic si drama erotica, fiind totodata un film neconventional despre adolescenti.

Jeune &Jolie ne spune povestea lui Isabelle, o adolescenta pariziana de familie buna, in varsta de 17 ani, fascinata de prostitutie. De la trezirea sexualitatii si prima ei experienta, la explorarea dragostei si cautarea identitatii.

jeunejolieFilmele regizorul francez Francois Ozon sunt  provocatoare, si chiar daca iti pare ca regizorul isi alege subiectele din stirile de la ora 5, ele sunt complexe si au farmecul lor aparte. Filmografia lui este destul de greu de catalogat, dar totusi predomina doua tipuri:  comediile tip satira ( Sitcom, 8 Femei, Potiche ) care au in prim plan familii denaturate in care intalnim cazuri de incest, adulter, relatiile homosexuale dar si drame psihologice care trateaza subiecte cu tente sexuale la care adauga intotdeauna o nota fantastica (Amantii criminali, Sub nisip, Swimming Pool).

In Jeune & Jolie, lansat la Cannes in 2013 si nominalizat la Cesar – categoria „Tanara speranta” – pentru performanta complet lipsita de inhibitii a actritei Marine Vacth avem o tanara de familie buna care incepe sa se prostitueze.

Iata ce spune regizorul despre acest film: “Adolescenta este o perioada foarte dificila. Copiii descopera ca parintii lor nu sunt eroii pe care ii credeau ei a fi. Descopera ca le-au ascuns lucruri, ca i-au mintit. Adolescentilor trebuie sa li se spuna adevarul şi au nevoie de sinceritate. Ei sunt pe cale sa descopere ca lumea adultilor e plina de minciuni şi ipocrizie, aşa ca le pot deveni dintr-o data ostili parintilor care tocmai au cazut de pe piedestaluri. Adolescenta este cel mai adesea idealizata in cinema ”, spune regizorul. „Pentru mine unul, etapa aceasta a fost o perioada de tranzitie complicata si nu prea sunt nostalgic când vine vorba despre adolescenta mea”.

jeunejolie2François Ozon recunoaste ca nu a dorit sa descrie adolescenta numai ca un capitol emotionant din viata cuiva, ci mai ales ca unul hormonal. „ In aceasta perioada, corpul nostru trece prin intense schimbari fiziologice si, cu toate astea, tot ce simtim e un fel de amorteala. Asa ca, pentru a simti ceva, ne fortam corpul sau, de multe ori, chiar incercam sa ne testam limitele fizice”.

„Isabelle nu practica prostitutia pentru ca nu ar avea din ce trai sau din ce-si plati scoala. Ci pentru ca simte o dorinta viscerala de a face asta. Putea foarte bine sa devina anorexica sau sa ia calea dependentei de droguri, atâta vreme cât asta ar fi fost ceva secret, clandestin, interzis”, mai spune regizorul.

Jeune et Jolie le are in distributie pe Charlotte Rampling (Melancholia, Swimming Pool, The Duchess, Asfalt Tango, Never Let Me Go) si Marine Vacth.

Subiectul nu este neexplorat ci a fost folosit si de Bunuel in Belle de Jour, unde Catherine Deneuve este o casnica bogata care se prostitueaza din placere. Alte actrite celebre care au jucat roluri de prostituate gasiti aici.

Un alt film regizat de Francois Ozon care a avut premiera anul trecut in Romania este extraordinarul Dans la maison.

Cat despre filme erotice, nu-i asa ca d-abia asteptati sa vedeti Fifty Shades of Grey? sursa:urban.ro