Ma05242022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Cele mai întâlnite fobii

fobiiUnii preferă scările, pentru că în lift simt că se sufocă. Alţii fug de metrou din acelaşi motiv. Orice om are, în medie, cel puţin 2-3 fobii, cele mai întâlnite fiind frica de înălţime şi cea de animale şi insecte: şerpi, păianjeni, păsări, şoareci, câini.

Fobia este o teamă exagerată, greu de controlat, faţă de un anumit obiect sau de o vietate. Spre exemplu, oricât de ciudat ar părea, pentru unele persoane porumbeii şi păpuşile sunt la fel de înfricoşătoare ca şerpii şi păianjenii. „De obicei, teama faţă un anumit lucru apare deseori în copilărie, după o întâmplare traumatizantă“, spune psihoterapeutul Lena Rusti, de la Clinica Mentarex Consult din Bucureşti.

Cum deosebim fobia de frica obişnuită

Teamă
 Simţi un gol în stomac când avionul întâmpină turbulenţe sau eşti la etajul 10 al unui bloc şi ai un moment de ezitare până să te bucuri de peisaj.

1.Eşti un pic încordată când treci în parc pe lângă un câine rottweiller supravegheat de stăpân.

2.Te-ai lovit şi rana care sângerează îţi provoacă o stare uşoară de slăbiciune.

Fobie

1. Refuzi o excursie în altă ţară, unde trebuie să ajungi cu avionul, de teamă să nu se prăbuşească. Dai cu piciorul unui loc de muncă bine plătit, pentru simplul motiv că ar fi trebuit să munceşti într-un birou situat la ultimul etaj al unui turn.

2.Eviţi parcul unde ştii că mulţi iubitori de câini ies cu patrupedele la plimbare.

3.De fiecare dată când îţi faci analizele de rutină, la vederea acului te ia cu leşin.

Aşa îţi învingi frica

Înainte de toate, am aflat de la specialişti că, indiferent de ce fobie suferi, există un tratament care să-i pună capac. Vindecarea începe odată că aflarea cauzei şi a momentului când a apărut prima oară frica. Cea mai folosită este metoda „cui pe cui se scoate“. Frica de păianjeni poate dispărea, în timp, dacă te confrunţi direct cu ei. Bineînţeles, este utilă supravegherea terapeutului, pentru a fi evitate atacurile agresive de panică. O altă frică tratată prin această metodă este aviofobia sau teama de avion. Aceasta poate ascunde teama de înălţime, dar şi cea de moarte, dacă avionul se prăbuşeşte.

Poţi încerca acasă următorul exerciţiu: în fiecare zi, închide ochii pentru câteva secunde şi imaginează-ţi lucrul de care îţi este frică. După câteva zile, vei vedea că imaginea neplăcută se transformă într-una obişnuită, care nu mai provoacă teamă.

Fobia se referă la animale sau insecte? Îţi poţi învinge teama cumpărând jucării amuzante care reprezintă exact animalele care te bagă în sperieţi.

Info: Nomofobia, una dintre fobiile moderne, afectează 77% din tinerii de până la 24 de ani, se arată într-un studiu britanic.sursa:clickpentrufemei.ro