Lun10032022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Talentul unei fetite cu autism face inconjurul lumii.

fetita3Are doar trei ani, dar picturile facute de ea se vand cu mii de dolari:
Iris Grace Halmshaw are 3 ani, locuieste cu parintii sai in Market Harborough, Marea Britanie, iar faptul ca sufera de autism si nu vorbeste aproape deloc nu o impiedica sa picteze tablouri care au ajuns sa se vanda cu mai mult de 1.000 de dolari bucata.
fetita4Fetita picteaza in joaca, insa rezultatul sau i-a uimit pe adulti, care vad o asemanare intre tablourile  sale si operele celebrului pictor impresionist Claude Monet.
Parintii sai i-au pus prima data o pensula in mana acum cateva luni. Nu voiau decat sa o ajute sa-si exprime mai bine sentimentele si sa poata comunica cu ceilalti, dar au obtinut mai mult decat ar fi visat. “Cand a inceput sa faca terapie prin arta, noua ni s-a parut uimitor, dar noi suntem parintii ei si tot ce face ea ni se pare minunat”, spune tatal ei, Peter-Jon Halmshaw. Si altii au fost de aceeasi parere, insa, iar acum tablourile facute de Iris Grace se vand cu aproape 1.300 dolari. Primele sale tablouri s-au vandut la o licitatie caritabila si toate profiturile obtinute sunt folosite pentru a sustine costurile terapiei pentru autism, scrie Daily Mail.

fetita1Parintii fetitei au creat un site, irisgracepainting.com, si o pagina de Facebook unde publica toate desenele facute de fetita lor. Au avut parte pana acum de reactii extraordinare, de la oameni din toate colturile lumii. “Abia acum trei luni ne-am dat seama ca fetita noastra chiar e foarte talentata. Oameni din toata lumea vor sa cumpere picturile sale, iar un tablou s-a vandut la Londra cu 830 lire”, se mandreste mama ei, Arabella Carter-Johnson, 32 ani.
Iris Grace avea doi ani cand a fost diagnosticata cu autism. Parintii ei au dus-o la medic, ingrijorati ca fetita lor evita sa faca contact vizual cu ei si parea intotdeauna distanta, preocupata de altceva. Au incercat o multime de terapii, mai intai prin joaca, apoi terapia vorbirii, terapia ecvestra, muzicala, in speranta ca o vor putea aduce inapoi in lumea reala.

“Cu ajutorul expertilor, fiica noastra s-a schimbat dramatic in scurt timp. Inainte nu facea contact vizual, nu voia sau nu stia sa se joace, devenea nelinistita daca erau si alti copii prin preajma. Acum se joaca cu noi, rade si comunica prin semne inventate chiar de ea. Mai avem mult de imbunatatit la abilitatile ei sociale si la vorbire, dar deja suntem pe drumul cel bun”, spune mama ei.
“Pe de alta parte, autismul o face sa inteleaga culorile si felul cum se combina si interactioneaza ele mult mai bine decat la orice alt copil de varsta ei. E coplesita de fericire cand o scot in aer liber, cu sevaletul si pensulele, e joaca ei preferata”, adauga ea. “Sper ca povestea lui Iris Grace sa ii inspire si pe alti parinti in aceeasi situatie cu noi”.sursa:pro.tv