Joi09292022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Ultima ora:
Back Sunteți aici:Home

Articole

Minunatele beneficii ale boabelor de muştar

boabe-de-mustarBobiţele de muştar alb, care asezonează atât de savuros carnea de vită, şi care dau un gust excelent marinatelor, fac deliciul gospodinelor de mai bine de 3000 de ani.

Vedetă în bucătărie de 3000 de ani

Acum 3 milenii, muştarul era cultivat, cu sârg, în China. Graţie împăratului Carol cel Mare al Franţei, boabele albe ajung şi în grădinile mânăstirilor din jurul Parisului. De aici, până la muştarul de Dijon, nu mai era decât un pas...

Savoarea lor e nepreţuită în bucătăria internaţională. În afară de condiment în sosuri şi tocăniţe, sunt folosite pentru a „îndulci" anumite preparate acide, şi au şi efect conservant. Sunt benefice pentru sănătate: triptofanul, considerat „aminoacidul fericirii", se găseşte în cantităţi importante în seminţele de muştar.

Marii bucătari au un truc, pentru a „scoate" ce e mai bun din seminţele cu pricina: le prăjesc, pe sec, în tigaie, timp de câteva zeci de secunde, înainte de a adăuga carnea, legumele şi alte ingrediente de bază.

Medicament contra balonărilor

Mult timp, boabele de muștar au fost prescrise drept medicament, pentru a alina durerile de stomac, indigestiile, balonările, constipațiile... și se mai spunea că sunt un tratament excelent împotriva paraliziei.

Treptat, „doftorii" au renunțat să le mai prescrie, mai ales că, în cantități mari, puteau provoca intoxicație la bolnavii mai sensibili.

Medicina naturistă de azi continuă să laude virtuțile micilor semințe, care pot fi utilizate sub formă de făină, ulei sau suc.

Excelent remediu în caz de gripă

În uz extern, sub formă de cataplasme, bobițele de muștar sunt un excelent remediu în stările gripale: pot descongestiona căile respiratorii în caz de bronșită, alină durerile reumatismale, fac să dispară vânătăile, alungă febra, și au efect revulsiv (provoacă o iritație locală a pielii, cu rol de a stimula sistemul nervos sau pentru a face să înceteze o stare inflamatorie).

Înainte de a pune cataplasmele cu făină de muștar, obligatoriu trebuie aplicat pe piele un strat de cremă grasă (vaselină). Cataplasmele nu se utilizează la copiii sub 10 ani sau la persoanele cu piele sensibilă.

Cataplasme cu muștar

Ai nevoie de:

-făină de muștar

-apă caldă

-un tifon mare sau o șosetă curată

Preparare: rășnește 3 linguri de boabe de muștar, apoi amestecă progresiv cu apă, ca să obții o pastă groasă. Pune pasta în tifon sau în șosetă (ca într-un săculeț, pe care-l legi bine la gât) și aplică pe zona bolnavă. Acoperă cataplasma cu fulare groase din lână, lasă să acționeze timp de jumătate de oră – o oră (cât poți să suporți). sursa: clickpentrufemei.ro