Mie09282022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Ultima ora:
Back Sunteți aici:Home

Articole

Persoanele cu o alimentaţie bogată în fructe şi legume prezintă riscuri mai mici de crize cardiace sau de accidente vasculare cerebrale

fructe-si-legume-650x433Tinerele care consumă fructe ţi legume proaspete în cantităţi mari când au în jur de 20 de ani îşi păstrează în bune condiţii arterele şi îşi reduc cu 40% riscul de ateroscleroză la vârsta adultă, arată un studiu.

Din motive deocamdată necunoscute, acest regim alimentar nu are aceleaşi efecte benefice la bărbaţi, precizează autorii studiului, care îşi vor prezenta concluziile la conferinţa anuală a American College of Cardiology ce va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni la Washington.

Femeile observate timp de două decenii în cadrul studiului au mâncat opt-nouă porţii de fructe şi legume pe săptămână, într-un regim de 2.000 de calorii pe zi, faţă de trei-patru la cele din grupul martor. O porţie înseamnă aproximativ un bol de fructe proaspete sau o farfurie de legume.

'Rezultatele acestei cercetări confirmă ipoteza că dezvoltarea de plăci în artere este un proces care începe devreme în cursul vieții, dar care poate fi încetinit printr-un regim alimentar sănătos adoptat în adolescenţă', afirmă dr Michael Miedema, cardiolog la Institutul Inimii din Minneapolis (Minnesota de Nord), autorul principal al studiului. 'Obiceiurile alimentare se formează în tinereţe. Prin urmare, este important de ştiut că alegerile alimentare bune au efecte benefice pe tot parcursul vieţii', a adăugat el într-un interviu telefonic.

Studii precedente arătaseră că adulţii de vârstă medie cu o alimentație bogată în fructe și legume prezintă riscuri mai mici de crize cardiace sau de accidente vasculare cerebrale. Dr Miedema a amintit că alte studii sugeraseră deja că un regim cu multe fructe şi legume proaspete are mai puține efecte pozitive asupra bărbaţilor tineri, fără să se poată oferi totuşi o 'explicaţie biologică valabilă'.

Studiul s-a desfășurat pe 2.508 persoane, în cadrul unei cercetări a guvernului federal (Coronary Artery Risk development in Young Adults sau CARDIA), al cărei scop a fost evaluarea modului în care se dezvoltă bolile cardiovasculare la vârsta adultă. Studiul CARDIA a început la mijlocul anilor 1980 pe un grup de bărbaţi şi femei între 18 şi 30 de ani. Rezultatele lui merg în sensul recomandărilor ministerului american al agriculturii, conform cărora un adult care consumă 2.000 de calorii pe zi trebuie să includă 280 g de legume şi 280 g de legume, mai mult decât în regimul alimentar al americanului obişnuit. sursa: doctorulzilei.ro