Joi12082022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Legătura dintre kilogramele în plus şi glanda tiroidă

dieta 19 bfca06ed9bMică, mică, dar... poate să ţină în frâu sau să dea peste cap întregul organism. Asta e glanda tiroidă! Totuşi, nu trebuie să dăm vina numai pe ea, când kilogramele în plus ne dau bătăi de cap.

Ea este "creierul" metabolismului şi, s-ar putea spune, chiar al creierului. Căci ea are grijă de buna funcţionare a acestora. În plus, "tronează" peste sistemul cardiovascular şi veghează asupra temperaturii optime a corpului. Prin urmare, cu dereglările ei nu-i de glumă. Cu toate astea, hormonii pe care îi secretă sunt ei "buclucaşi", dar nu atât pe cât vrem noi să credem.

Dr. Oz: Cum să ai un metabolism mai rapid în doar 6 zile

Or fi ei responsabili pentru retenţia de lichide, nivelul crescut al colesterolului şi al trigliceridelor, astenie, pulsul rar, pielea uscată şi rece, constipaţie, tulburări de menstruaţie, dar numai atunci când se află în deficit semnificativ, afecţiune numită hipotiroidie. Însă, pentru kilogramele în plus, nu sunt ei principalii vinovaţi. E drept că hipotiroidia apare frecvent la femei, însă este cauzată, la rândul ei, de fluctuaţiile hormonale de-a lungul vieţii, de ereditate sau de anumite medicamente.

► Ne ascundem după deget

Studiile arată că, cel puţin în România, peste 90% dintre persoanele supraponderale nu suferă de probleme hormonale. Concluzia? Încercăm să ne mascăm abuzurile alimentare în spatele unui paravan de renume, "glanda". E foarte adevărat că hipotiroidia poate duce la retenţia de apă, însă nu şi la acumularea de ţesut adipos. Se poate lua în greutate, din cauza încetinirii metabolismului, dar nu de ordinul zecilor de kilograme, căci, în general, suferinzilor le lipseşte pofta de mâncare.

► Endocrinologul ştie!

Dacă ai cea mai vagă suspiciune legată de o disfuncţie tiroidiană, dă fuga la medic! Dozarea de T3, T4 şi TSH, analize de sânge, ajută medicul să depisteze exact tulburarea tiroidiană de care ai putea suferi şi cauza apariţiei ei. Ecografia şi tomografia, dacă e cazul, au şi ele un cuvânt greu de spus. În unele cazuri, se mai testează şi calcitonina, hormon ce indică prezenţa celulelor maligne, în special dacă au existat în familie persoane diagnosticate cu cancer tiroidian. Cei cu tulburări de ritm cardiac, cu un nivel al colesterolului crescut în ciuda greutăţii corporale normale, diabeticii şi, mai ales, gravidele trebuie să-i acorde tiroidei o atenţie sporită.

PASTILELE CU HORMONI NU ALUNGĂ KILOGRAMELE!

Urmând reţete plimbate din gură-n gură la cafea, multe femei şi-au îmbolnăvit glanda tiroidă, tocmai pentru că au luat hormoni tiroidieni sub formă de pastile, pentru a slăbi. Greşeală mai mare nici că se poate! Hipertiroidia medicamentoasă sau tirotoxicoza iatrogenă cu care te poţi pricopsi în urma unui astfel de tratament duc la tulburări cardiace grave, la pierdere de calciu din oase şi osteoporoză, dar şi la alte disfuncţii endocrine. Iată de ce ar trebui să nu mai acuzi tiroida pe nedrept. Căci alţii pot fi vinovaţii, dacă există cu adevărat. Un exemplu bun ar fi ovarul polichistic ori menopauza, care duc la îngrăşare, din cauza dezechilibrului hormonilor feminini, estrogen şi progesteron.

"Hormonii tiroidieni sunt implicaţi în «arderea» caloriilor, iar un deficit al lor duce la o activitate mai lentă a metabolismului. Drept urmare, se pot acumula 2-3 kilograme în plus, însă acestea reprezintă doar apă. În urma tratamentului adecvat, stabilit de specialist, greutatea revine la normal. Atenţie! În doze mici, hormonii tiroidieni (n.r. - sub formă de medicamente) au efect anabolic, deci îngraşă. Pe de altă parte, luaţi în doze foarte mari, cauzează pierderi de proteină musculară, sporesc consumul inimii şi dau risc de afecţiuni coronariene şi, implicit, de infarct". DR. ADINA MAZILU medic specialist endocrinolog. sursa: unica.ro