Articole
Ce alimente mai pot fi consumate după ce au expirat
- Detalii
- Categorie: Sanatate
- Publicat: Marți, 18 Martie 2014 12:58
- Scris de Business Forum
- Accesări: 707
Borcanele cu gem, pungile de orez sau conservele de carne ajung să stea şi câteva săptămâni prin cămară, dar specialiştii spun că termenul de expirare nu trebuie respectat cu sfinţenie atâta vreme cât mâncarea arată şi miroase bine.
Iată topul celor mai sigure alimente expirate:
Conservele de orice fel expiră de regulă la unu-doi ani de la data fabricaţiei, însă termenul inscripţionat pe etichetă este relativ, explică managerul unui supermarket britanic. Sterilizarea sub presiune la temperaturi de peste 117 grade celsius ucide microorganismele, astfel că mâncarea poate rezista circa trei ani de zile. Atunci când însă conservele încep să se umfle, e semn că au acumulat gaz şi trebuie aruncate.
Borcanele cu gem, muştar etc. sunt şi mai simplu de verificat. Capacul complet flat şi care se deschide greu reprezintă cel mai bun indicator că alimentele sunt încă comestibile. În unele cazuri, există o pojghiţă albicioasă deasupra, dar asta nu înseamnă că toată mâncarea e periclitată.
Alimentele uscate pecum orezul, pastele sau fasolea boabe sunt în pericol de a face molii, dar nici acestea nu au o dată de expirare bătută în cuie. Singurul dezavantaj este că, în timp, se observă o deteriorare a calităţii, cum ar fi gust amărui după preparare.
Alte produse „supravieţuiesc" multă vreme de la expirare prin îngheţ la -18 grade celsius. Este şi cazul cărnii, a maionezei şi chiar a albuşurilor.
Experţii în nutriţie sunt de părere că nu există niciun pericol nici dacă se întâmplă să consumaţi produse care expiră în aceeaşi zi. „Producătorii de alimente sunt obligaţi să afişeze un termen de valabilitare anterior celui în care produsul expiră în realitate. Se ia o marjă de eroare.
Prin urmare, nu e niciun pericol pentru cei care consumă un produs cu o zi-două înainte ca acesta să expire, conform etichetei, sau chiar în ziua în care se termină termenul de valabilitate", afirmă medicul nutriţionist Eduard Adamescu.
Nutriţionistul atrage însă atenţia asupra riscurilor la care se expune un consumator dacă mănâncă un produs desfăcut după mai mult de 24 de ore.
De exemplu, conservele desfăcute trebuie consumate în maximum 24 de ore. Altfel, există riscul contaminării conţinutului şi se poate ajun ge la indigestii şi diaree. „În cazul produselor expirate, se poate ajunge de la toxiinfecţii alimentare până la internare", mai spune Eduard Adamescu.
Menţiunea „Expiră la..." indică o perisabilitate ridicată
Produsele care au pe ambalaj „A nu se consuma de pre fe rinţă după data de..." nu se înscriu în grupa de perisabilitate ridicată şi termenul de garanţie nu este atât de strict, ci este o recomandare care ar trebui respectată „pe cât posibil".
Zahărul, fără termen
Zahărul nu are termen de valabilitate, afirmă specialiștii.Depozitat în con diţii optime – umiditate cel mult 70%, ambalat în condiţii igienice -, zahărul poate fi consumat fără probleme şi după mulţi ani de la producere. Chiar în cazul unor depo zitări în condiţii de umezeală mai mari, când există pericolul umezirii zahărului şi creării de «bulgări», acesta nu este dăunător sănătăţii.
Companiile care respectă standardele de calitate declară totdeauna un termen de garanţie mai mic decât cel care este în realitate. Un produs care expiră în ziua cumpărării nu prezintă niciun risc. sursa: doctorulzilei.ro
Articole similare:
Stiri noi:
- Care sunt secretele unei digestii bune.Uită de balonări, greţuri sau dureri de stomac. - 20/03/2014 09:43
- Trebuie să bei multă apă ca să slăbeşti sau nu? - 19/03/2014 10:20
- Ce trebuie să faci pentru a avea un abdomen plat - 19/03/2014 10:00
- Studiu: O băutură alcoolică poate preveni obezitatea şi diabetul - 19/03/2014 09:47
- Campania Naţională “Controlează-ţi Diabetul” continuă cu cea de-a VI-a ediţie, la Galaţi - 18/03/2014 14:28
Stiri mai vechi:
- Alimente din cauza cărora nu-ţi mai creşte părul - 18/03/2014 10:55
- Ce trebuie să faci ca să ai o memorie foarte bună - 18/03/2014 10:27
- Veste bună! Cea mai agresivă formă de cancer de piele ar putea fi tratată cu o simplă injecţie - 18/03/2014 10:18
- Cum iti dai seama ca ai probleme cu tiroida - 17/03/2014 11:59
- Cea mai frecventă greşeală pe care o faci atunci când prepari CAFEA la ibric - 17/03/2014 11:32
- Consumi numai alimente sănătoase însă în continuare iei în greutate? Vezi unde e greşeala - 17/03/2014 11:15
- Primăvara, un anotimp frumos care îţi dă multe bătăi de cap. Ce boli vin la pachet cu acest anotimp - 17/03/2014 11:10
- Angelina Jolie îşi va extirpa ovarele, de teamă să nu se îmbolnăvească de cancer - 14/03/2014 09:28
- Urzica, un bun detoxifiant al organismului - 13/03/2014 12:51
- Cancerul intestinului gros una din cele mai frecvente boli in randul romanilor - 13/03/2014 10:49
- Nu numai femeile sunt fatale pentru inimile bărbaţilor, dar şi excesul de fier - 13/03/2014 09:58
- Risc şi factori de risc ai bolii cronice de rinichi - 13/03/2014 06:17
- Studiu: 35.7% din dropsuri au in continut indulcitori - 12/03/2014 14:25
- Verdeturile primaverii si beneficiile acestora - 12/03/2014 12:33
- Rasul cel mai bun medicament. Administreaza-l in fiecare zi! - 12/03/2014 12:19