Mie10052022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Cancerul intestinului gros una din cele mai frecvente boli in randul romanilor

batran bolnavConform celor mai recente date Globocan 2012, cancerul intestinului gros a urcat pe locul al II-lea în randul celor mai frecvente forme de cancer, atât în rândul femeilor, cât şi al bărbaţilor, în ţara noastră. Datele privind incidenţa acestei boli în România arată că 10.256 de români sunt diagnosticaţi în fiecare an cu această formă de cancer, iar 5.675 de persoane pierd anual lupta cu boala.

Intestinul gros este alcătuit din colon şi rect. Alimentele digerate care au fost fragmentate în intestinul subţire ajung în intestinul gros, un tub muscular lung de circa 1,5 metri. Intestinul gros absoarbe apa şi substanţele minerale din bolul alimentar şi elimină materiile reziduale, denumite scaun sau materii fecale. Prima porţiune de aproximativ 1,3 metri din intestinul gros se numeşte colon, iar restul este rectul. Cancerul intestinului gros este o tumoare solidă, care îşi are originea în straturile interne ale peretelui intestinal, dar poate creşte, străbătând în întregime acest perete.

Simptomele

Semnele şi simptomele cancerului intestinului gros pot varia de la cantităţi microscopice de sânge în scaun, până la modificarea tranzitului intestinal. Cele mai frecvente simptome ale cancerului intestinului gros includ:

• Sângerare rectală (scaun cu sange).
• Modificarea tranzitului intestinal.
• Dureri sau crampe abdominale.
• Anemie fără o explicaţie.
• Pierdere inexplicabilă în greutate.

Vârsta "standard": peste 50 de ani

Cancerul intestinului gros este diagnosticat cel mai frecvent la persoane cu vârsta peste 50 de ani. De aceea, este recomandat ca toţi cei care manifestă simptome ce pot indica un posibil cancer să se prezinte imediat la medic.
Cauza incidenţei crescânde: jena sau frica

Una dintre cauzele principale incriminate pentru creşterea numărului de cazuri de cancer al intestinului gros este atitudinea generală a publicului.

"Oamenii evită să meargă la medic pentru că le este jenă sau frică. Statistic, la nivel mondial, 93 din 100 de persoane pot fi salvate dacă sunt diagnosticate precoce, prin control periodic! Din păcate, ruşinea îi impiedică pe cei care prezintă primele simptome să apeleze la medic", a declarat Cezar Irimia, Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România

Al treilea an de campanie în România

Luna martie este Luna Internaţionala de Luptă Împotriva Cancerului Intestinului Gros, ocazie cu care Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) şi Liga Română de Cancer continuă, pentru al treilea an consecutiv, seria de acţiuni menite să atragă atenţia opiniei publice cu privire la acest tip de cancer şi la simptomele sale, ca şi asupra modalităţilor de prevenire şi diagnosticare precoce a acestei afecţiuni. Argumentul forte: 9 din 10 pacienţi ar putea fi salvaţi, dacă s-ar prezenta la medic de la primele simptome.

Campania organizată în acest an de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Liga Română de Cancer se bucură de o imagine cu un impact vizual puternic, care va fi afişată pe panouri outdoor în Bucureşti, Iaşi, Braşov şi Cluj, precum şi pe autobuzele RATB de pe liniile: 104, 123, 330, 313 si 331. Un spot de informare va fi difuzat în luna martie pe Radio România Actualităţi, Radio Cluj, Radio Iaşi şi Radio Bucureşti.

Educaţie pentru sănătate, în parc

La sfârşitul lunii, în data de 30 martie, FABC şi Liga Română de Cancer vor organiza un eveniment în parcul Tineretului. În cadrul acestei acţiuni, cei interesaţi vor putea afla direct de la medici şi vedete informaţii despre pericolul pe care îl reprezintă cancerul intestinului gros, cât şi despre simptomele şi metodele de prevenţie şi diagnosticare precoce a acestei bolii. sursa: libertatea.ro