Articole
Verdeturile primaverii si beneficiile acestora
- Detalii
- Categorie: Sanatate
- Publicat: Miercuri, 12 Martie 2014 14:33
- Scris de Business Forum
- Accesări: 2020
Am facut o lista cu cele mai bune verdeturi de primavara. Ca sa fiu corecta ar trebui, ca in lista cu verdeturi de primavara, sa trec toate bunatatile din piata, dar o sa ma opresc doar la cateva.
Ceapa verde si usturoi verde
Au minunate calitati curative, efecte anticancer, sunt ideale in detoxifiere si curata sangele de toxine. Ceapa verde si usturoiul erau folosite inca din antichitate pentru tratarea starilor de melancolie, si ceapa si usturoiul sunt bune diuretice si impiedica retentia apei in organism. Ideal este sa la mananci crude, in salate sau fierte in mancaruri scazute, ciorbe si supe.
Spanacul
Nu este doar pentru Popeye, ci pentru oricine isi doreste sa isi asigure necesarul de fier, calciu, beta caroten si vitamina K, vitamina care ajuta la cresterea rezistentei vaselor sanguine si, prin aceasta, la reducerea riscului de accident vascular. O idee: prepara spaghete cu spanac.
Loboda
Este vedeta sezonului. Frunzele colorate sunt de cele mai multe ori folosite in ciorbele de primavara, dar loboda este un dar de la mama natura pe care nu-l folosim pe masura potentialului. Loboda mai este numita si spanacul francezului si are gust foarte placut, chiar si consumata cruda. Loboda este plina de vitamina C, in 100 de grame de loboda fiind doua ori mai multa vitamina C decat in kiwi si lamaie. Loboda contine fier si cantitati insemnate de vitamina K. Loboda are efect laxativ si actiune diuretic-depurativa, remineralizanta, vitaminizanta, emolienta si calmanta, previne astenia de primavara, vindeca afectiuni pulmonare si durerile de stomac.
Stevia
Este una din cele mai mari bucurii ale perioadei si una din cele mai sanatoase verdeturi de primavara. Poate fi mancata cruda, daca este foarte tanara sau gatita simplu ca si spanacul si urzicile. Stevia este bogata in vitamine (C si K), minerale (potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc), are proteine si fibre. Are efect detoxifiant puternic.
Leurda, sau usturoiul salbatic
Este un adevarat medicament. In compozitia sa, leurda are tot ce-i lipseste omului din organism primavara: vitaminele A si C, sulf, ulei eteric, saruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru si adenozina, o substanta care reduce colesterolul si impiedica formarea trombilor. Pune leurda in salate, in combinatie cu salata verde, frunze de papadie si spanac, iar in supe si ciorbe poate fi asociata cu urzicile, stevia, spanacul.
Marar, patrunjel si leustean
Dincolo de aroma sunt adevarate injectii cu minerale si vitamine. Pune marar si patrunjel proaspat in toate salatele, chiar daca reteta originala nu cere explicit acest lucru. Consumat proaspete, in stare naturala, mararul si patrunjelul sunt o adevarata injectie cu vitamine.
Avem cateva propuneri delicioase cu verdeturi de primavara ca sa ai de unde sa te inspiri cand le pregatesti.
Cateva idei in plus pentru a prepara verdeturi de primavara
►Prepara salata din stevie si untisor ca pe orice salata din frunze verzi. Adauga suc de lamaie, ulei de masline si nuca pisata. Rezultatul este fabulos.
►Poti combina o lingura-doua de fulgi de ovaz cu o legatura de stevie tocata, ulei, suc de lamaie (sau suc de portocale), si o lingura de iaurt. Este foarte bun si foarte sanatos.
Rulada cu stevie
►Leusteanul si aroma lui puternica este foarte bun in salatele verzi sau in cele de varza, dar merge perfect in toate salatele sau soteurile de legume fierte (fasole verde, fasole boabe, cartofi, morcovi, conopida si broccoli).
►Leusanul este ideal alaturi de spanac fiert sau crud si se potriveste foarte bine cu telina fiarta sau coapta sau cu telina rasa in salatele de cruditati.
►Pune verdeturi de primavara tocate marunt in iaurt. Adauga seminte de in sau de floarea soarelui, un strop de ulei, sare si piper si vei avea o gustare revigoranta, sanatoasa si plina de vitamine.
Smoothie verde care iti schimba viata
►Nu uita de salata de patrunjel, pregatita ca orice salata dar doar din patrunjel proaspat. Gustul usor amarui dispare daca adaugi putin otet balsamic si putina miere.
►Pregateste mancare de stevie. Spala funzele. Taiate in bucati mari si calite in putin ulei se transforma intr-o delicioasa garnitura, cu gust dulce-acrisor, la alaturi de carne, peste sau branza.
►Primavara adevarata incepe cu ceea ce ai in farurie! Abuzeaza de aceste legume de primavara. sursa: femeia.ro
Articole similare:
Stiri noi:
- Urzica, un bun detoxifiant al organismului - 13/03/2014 12:51
- Cancerul intestinului gros una din cele mai frecvente boli in randul romanilor - 13/03/2014 10:49
- Nu numai femeile sunt fatale pentru inimile bărbaţilor, dar şi excesul de fier - 13/03/2014 09:58
- Risc şi factori de risc ai bolii cronice de rinichi - 13/03/2014 06:17
- Studiu: 35.7% din dropsuri au in continut indulcitori - 12/03/2014 14:25
Stiri mai vechi:
- Rasul cel mai bun medicament. Administreaza-l in fiecare zi! - 12/03/2014 12:19
- Ce boli pot fi transmise prin sărut - 12/03/2014 11:48
- Printr-un simplu test de respiraţie puteţi afla dacă suferiţi de diabet sau insuficienţă hepatică - 12/03/2014 11:28
- Ganglionii măriţi, motiv de îngrijorare? - 11/03/2014 12:00
- 4 obiceiuri zilnice care te ajuta sa slabesti si sa te detoxifiezi. - 10/03/2014 10:10
- 10 reguli de aur pentru o alimentaţie sănătoasă - 10/03/2014 09:54
- Nimic mai simplu. 50 de sfaturi pentru 10 kilograme in minus - 07/03/2014 10:45
- Uleiul de măsline, beneficiile neştiute pentru sănătate - 07/03/2014 09:54
- Ceaiul potrivit pentru orice tulburare: ghimbirul taie foamea şi menta linişteşte stomacul - 06/03/2014 10:00
- Copiii ai căror părinţi fumează au un risc crescut de boli cardiovasculare la maturitate. - 06/03/2014 09:52
- În multe diete este specificat că trebuie consumat o porţie, fie de cereale, fie de legume. Dar cât înseamnă o porţie? - 06/03/2014 09:41
- Laptele - pe cât de sănătos, pe atât de periculos poate fi - 05/03/2014 10:14
- Topul fructelor şi legumelor care conţin cei mai mulţi antioxidanţi - 05/03/2014 09:51
- CUM iti afecteaza tenul, sarea sau zaharul? - 04/03/2014 11:32
- Cât de nocive sunt pateurile şi ”mezelurile” de post şi care sunt alternativele sănătoase - 04/03/2014 11:14