Ma11292022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Ziua lui Darwin la Muzeul Zoologic UBB. Istoria Speciei Umane și Evoluția

afis-RO1Cu ocazia ”Zilei lui Darwin” Muzeul Zoologic al Universității “Babeș-Bolyai” în colaborare cu Asociația Secular-Umanistă din România descopera aspecte fascinante ale evoluției, vizitând expoziția intinerară intitulată “Istoria Speciei Umane și Evoluția”. (Alți colaboratori: Muzeul Județean Satu Mare, Asociația E-Consult Satu Mare).

Vernisajul expoziției a avut loc pe 12 februarie la Muzeul Zoologic Cluj-Napoca. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 12 februarie – 5 martie. Programul de vizitare: marți – vineri: 10-16, sâmbată – duminică: 10-14.

Expoziția a fost adusă la Cluj-Napoca prin intermediul ASUR – Asociația Secular-Umanistă din România, care a dorit împreună cu Muzeul Zoologic, să marcheze în acest fel 205 ani de la nașterea celebrului naturist britanic, Charles Darwin, fondatorul teoriei evoluției.În cadrul expoziției sunt expuse studii şi schiţe paleoantropologice realizate de către artistul plastic și paleoantropolog amator Eduard Constantin Olaru și exponate ale Muzeului Zoologic al Universității “Babeș-Bolyai”: Urma “Omului de Vârtop”, urmă de picior de Neanderthal veche de 62.000 de ani descoperită în Județul Alba.

Ediția a IV-a “Originii Speciilor” de Charles Darwin, publicată în anul 1887, care i-a aparţinut lui Emil Racoviţă (împrumutate de la Institutul de Speologie, Cluj-Napoca). Diverse fosile (molari de mamut, moluște), cranii de om, umanoizi, cimpanzeu, şi schelete care sugerează evoluţia speciilor (din colecția Muzeului Zoologic al Universității “Babeș-Bolyai”)Expoziţia “Istoria Speciei Umane și Evoluția” abordează o tematică unică în România, evoluţia speciei umane.

Studiile anatomice faciale sunt prezentate într-o manieră ştiinţifică, având la bază tehnicile utilizate de către criminalistică în reconstrucţia chipului. Exponantele oferă vizitatorului atât o exeriență educațională, prin intermediul acurateței științifice cu care au fost create, cât și o experiență emoțională, datorată reprezentării artistice realizată cu măiestrie.

 ”În România, publicul nu este prea bine informat cu privire la teoria evoluţiei în general şi a omului în special, prin urmare consider că o astfel de expoziție este cu adevărat necesară. Am încercat să realizez exponatele într-o manieră cât mai atractivă, pentru a putea reda informațiile științifice pe înțelesul publicului larg, fie că vorbim de copii sau adulți.” a declarat Eduard Olaru.

Stiri mai vechi: