Sam09252021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Te-ai îndrăgostit? Somnul tău va avea de suferit

somn-dragosteŞtii cum e să fii atât de îndrăgostit încât să nu mai poţi să dormi? Oamenii de ştiinţă ne oferă explicaţii despre cum este afectat de dragoste somnul nostru.

Iubirea implică sentimente de pasiune intensă şi euforice, mai ales dacă persoana iubită răspunde acestor sentimente. Atunci când suntem îndrăgostiţi ne simţim plini de energie şi ne putem concentra mai bine, în special pe obiectul atracţiei. În timpul acestei stări de iubire, creierul nostru îşi intensifică activitatea în zone bogate în dopamină. Însă, sentimentul de exaltare şi de obsesie pentru persoana iubită ne va lăsa prea puţin timp pentru somn, notează „The Globe".

Dragostea – „drogul" care nu ne lasă să dormim

Dopamina, activată în creier când ne îndrăgostim, este un neurotransmiţător asociat cu sentimentul de recompensă, mai precis cu acele sisteme din creier care ne oferă un sentiment plăcut când realizăm activităţi legate de supravieţuirea noastră, ca somnul, mâncatul sau actul sexual. Acest „sistem de recompensă" al creierului este şi cel care reacţionează la diverse substanţe halucinogene. Atunci când suntem îndrăgostiţi, creierul nostru se află într-o stare fericită nu foarte diferită de cea în care este, pur şi simplu, drogat.

Mai există şi alte modificări neurologice în timp ce ne îndrăgostim, inclusiv o creştere a anumitor hormoni implicaţi în răspunsul organismului la stres (cortizolul) sau a celor implicaţi în ataşarea de partener (vasopresina şi oxitocina). Acest cocteil cerebral ne induce o stare de „hipomanie". Hipomania este o stare de excitaţie trecătoare care se manifestă prin hiperactivitate, prin stare se spirit exuberantă şi printr-o avalanşă de cuvinte.

De obicei, cel aflat în această stare hipomaniacă (care se întâlneşte în special în cazul celor care suferă de tulburări bipolare - sindromul maniaco-depresiv), suferă o reducere drastică a nevoii de somn. Petrecem o grămadă de timp încercând să fim alături de cel drag şi, astfel, petrecem prea puţin timp dormind.

Îndrăgostiţii dorm mai puţin, dar mai bine

Cercetătorii elveţieni au studiat legătura dintre primele faze ale „iubirii intense" şi somnul insuficient. Studiul profesorului Serge Brand de la Universitatea din Basel, Elveţia, a descoperit că adolescenţii îndrăgostiţi dorm mai puţin cu o oră decât prietenii lor neafectaţi de acest sentiment. Deşi cei îndrăgostiţi dormeau mai puţin, interesant este că somnul lor era mai odihnitor.

„Cercetările profesorului Brand sunt singurele care leagă dragostea romantică de lipsa somnului, şi ele au luat în calcul doar adolescenţii. Pare să nu fie niciun studiu legat de modificările provocate de dragoste în cazul oamenilor peste 25 de ani. Putem doar ghici efectele dragostei asupra somnului în cazul adulţilor", spune medicul Judith R. Davidson, psiholog şi specialist în somnologie de la Universitatea din Kingston, Marea Britanie pentru „The Globe".

Concluzia principală a studiului efectuat de elveţieni este că, atunci când eşti îndrăgostit nebuneşte dormi mai puţin decât de obicei, dar mult mai bine. sursa: adevarul.ro