Ma09292020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

ZIUA MONDIALA DE LUPTA IMPOTRIVA DIABETULUI

diabetZiua Mondiala de lupta impotriva Diabetului se celebreaza in fiecare an pe data de 14 noiembrie. Diabetul este provocarea majoră de sanatate a  secolului 21. Este o afectiune cronica ce apare în contextul unei hipoproductii pancreatice de insulina sau cand organismul nu utilizeaza in mod corect insulina care se produce.
 
Insulina este un hormon secretat de celulele pancreatice, care ajuta celulele să preia glucoza din sange şi să o transforme in energie. Producţia insuficienta de insulina sau utilizarea incorecta a acestora duce la creşterea nivelului de glucoză în sange – hiperglicemia. Aceasta este asociată, pe termen lung cu afectarea şi insuficienta multor organe şi ţesuturi.
 
Diabetul  de tip 1 (diabet insulino-dependent) – este o boală autoimuna caracterizata de distrugerea celulelor pancreatice producatoare de insulina . Productia insuficienta de insulina, impune o administrare substitutiva zilnica. Diabetul de tip 1 este diagnosticat cel mai frecvent  la copii sau la adultii tineri (diabet juvenil). 
 
Diabetul de tip 2 – este caracterizat prin rezistenta la insulina . Pacienţii cu acest tip de diabet nu pot utiliza corespunzător insulina, care se secreta normal.  Se mai numeste diabet non-insulinodependent  sau diabetul de maturitate. Este tipul de diabet întâlnit cu o frecvenţă de 90%, în lume există peste 300 milioane de persoane cu diabet de acest tip.
 
In prezent, pe plan mondial exista 371 milioane de persoane cu diabet şi aproximativ 280 milioane cu risc major de a dezvolta această afectiune. Pentru anul 2030 se prognozează ca in jur de o jumatate de miliard de persoane vor avea aceasta afectiune. În anul 2012 s-au înregistrat 4,8 milioane de decese datorate diabetului.
 
In Romania, in anul 2012, s-au inregistrat 33.528 cazuri noi de diabet. In judetul Cluj in anul 2012 au fost 2249 cazuri noi de diabet zaharat, din care un numar de 12 cazuri de diabet tip 1.Totalul bolnavilor aflati in evidenta cu aceasta afectiune a fost de 31833, din care 73 cazuri de diabet juvenil, 2445 cazuri de diabet insulino-dependent si 29384 cazuri insulino independenti.
 
In primele 9 luni ale anului 2013 in judetul Cluj s-au inregistrat 1867 cazuri noi de diabet zaharat.
 
Semne şi simptome: urinări frecvente, sete excesivă, polifagie, pierdere în greutate, oboseală, infecţii frecvente,etc.
Educatia bolnavilor diabetici se realizeaza avand la dispoziţie o echipa multidisciplinara.
 
Pana in prezent, tipul 1 de diabet nu poate fi prevenit. Factorii de mediu care declansează procesul patologic ce duce la distrugerea celulelor pancreatice, sunt inca in studiu.
Tipul 2 de diabet, poate fi prevenit in multe cazuri prin mentinerea greutatii  in limite normale şi prin evitarea sedentarismului.
 
În preventia primara a bolii un loc important il are educatia pentru sanatate. Se recomandă cel puţin 30 de minute de activitate fizica pe zi, cum ar fi : plimbari, inot, ciclism sau dans. Plimbarile regulate, de cel puţin 30 de minute pe zi, reduc riscul de apariţie a diabetului zaharat  tip 2 cu 35-40% . 
 
Campania “ Ziua Mondială a Diabetului” 2013 are ca slogan “Diabetul - protejează viitorul”. Aceasta este a cincea campanie şi ultima din intervalul 2009-2013, desfăşurate sub motoul “Diabet- educaţie şi prevenţie