Ma01262021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Cultura transformă orașul - proiectul Centrului Cultural Transilvania avansează

1453417 540354272720069 1950617480 nPrima campanie de promovare pentru Cluj 2021 - Capitală Culturală Europeană s-a desfășurat sub sloganul "Cultura transformă orașul". Proiectul Centrului Cultural Transilvania, pe care Primăria Cluj-Napoca îl va construi pe Bulevardul 21 Decembrie (nr. 106) ilustrează întru totul acest deziderat, zona urmând sa capete o nouă față.
 
"În şedinţa ordinară a Consiliului Local de joi, 14 noiembrie 2013, analizam proiectul de H.C.L. privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii Ansamblul „Centrul Cultural Transilvania” care va găzdui clădirea sălii de concerte, sediul Filarmonicii Transilvania, precum şi o piaţetă, parcare şi anexe, proiect din iniţiativa primarului", arata edilul clujean.
 
Conform studiului de fezabilitate realizat de proiectantul S.C. VAAL ARHITECTURA S.R.L. rezultă o valoare estimată a ansamblului de 288.000,9 mii lei (fără T.V.A.), din care valoarea estimată pentru construcţie şi montaj este de 202.872,1 mii lei ( fără T.V.A.) Suprafaţa desfăşurată a proiectului este de 46.000 mp, din care Suprafaţa de carosabil este de 1.740 mp, Suprafaţa pietonală - 3.283 mp, iar Suprafaţa de spaţii verzi de 475 mp. Durata estimată de realizare a investiţiei este de 4 ani, finanţarea investiţiei realizându-se din bugetul local şi alte surse constituite conform prevederilor legale.
 
Amplasamentul acestui proiect major de investiţii este situat în intravilanul Municipiului Cluj-Napoca, în apropierea zonei centrale, având adresa poștală pe Blv. 21 Decembrie 1989, nr. 106. Terenul are o suprafață de 13.923 mp în proprietatea Municipiului Cluj-Napoca şi în administrarea Consiliului local Cluj-Napoca.
 
Noul ansamblu va asigura spaţiile necesare desfăşurării activităţii instituţiei de cultură a Filarmonicii “Transilvania” într-un cadru adecvat pus la dispoziţia Municipiului Cluj- Napoca. Clădirea Sediului Filarmonicii Transilvania va fi dispusa pe latura de est a terenului mascând astfel calcanul clădirii existente pe lotul nr.106 la bulevardul 21 Decembrie 1989, cu regim de înălţime 3S+P+4Etaje, având înălţimea maximă de 17,6 m. Această clădire se compune din trei corpuri: 
F1 – cu funcţiunea de administraţie şi conducere a Filarmonicii
F2 – cu funcţiunea de circulaţie verticală în clădire
F3 – cu funcţiunea de studiouri şi săli de repetiţie pentru instrumentişti.
 
Clădirea Sălii de Concerte este formată din corpul C, regimul de înălţime este de 4S + P + 8E amplasată central, fiind piesa principală a întregului ansamblu. Sala mare de concerte cu o capacitate maximă de 1.650 loc. (sunt incluse şi 100 locuri pentru corişti) a fost conformată şi dimensionată după mai multe criterii care ţin în mod special de acustică în funcţie de tipologia şi stilul, maniera muzicală a concertului dorit. 
 
Sub această sală se va găsi sala mică de concerte, de maximum 480 de locuri, cu foyerul deschis în Pasajul Muzicii. Tipologia acesteia se înscrie în conceptul “shoebox” (cutie de pantofi) care a fost utilizat cu succes în întreaga lume în ultima sută de ani, dar mai ales în ultimele trei decenii. 
 
Filarmonica Transilvania are un efectiv compus din 100 de membri – cor cu 70 de artişti lirici, o orchestră (100 de instrumentişti) şi un cvartet. În consecinţă, repertoriul abordat este cât se poate de variat, acoperind o arie stilistică de la muzica barocă, până la cea contemporană. Astfel, acustica exclusiv naturală a sălii trebuie să fie adaptabilă de la sonoritatea unui singur interpret până la cea a unei formaţii compuse din 200 de muzicieni. Aceasta se poate realiza din elemente mobile situate în jurul scenei, pentru ca timpul de reverberaţie la o frecvenţă medie de 250-2000 Hzsa fie între T30=1,4 şi 2,2 secunde, în funcţie de stilul muzical interpretat.
 
Echiparea tehnică a sălii trebuie să ţină cont de multifuncţionalitatea ei, cerinţă impusă de gusturile publicului meloman. Instalaţia acustică va avea următoarele funcţionalităţi:
- înregistrarea sau transmiterea în direct a concertelor;
- postprocesarea imprimărilor şi fixarea lor pe suporţi de calitate superioară pentru arhivare;
- emiterea unor efecte sonore necesare muzicii “moderne”;
- amplificarea unor genuri muzicale;
- sonorizarea conferinţelor şi congreselor;
- intercomunicaţia între diferite grupuri profesionale participante la actul artistic.
 
Sala va fi dotată cu o mare orgă montată deasupra scenei. Va fi o orgă de mari dimensiuni (16mx12m) şi va cuprinde în construcţia ei şi o orgă “transilvană”, va fi un unicat – ca orice orgă construită să funcţioneze pe principiul pneumatic clasic, având pe lângă caracteristicile obişnuite şi unele sonorităţi specifice româneşti (fluiere, tulnice, etc.)
 
Amenajarea locurilor de parcare se realizează pe două niveluri subterane şi parţial un nivel tehnic determinat de ridicarea pieţii cu 1,5 metri faţă de cota trotuarului la bulevardul 21 Decembrie 1989. 
 
Tot nivelul parterului rămâne prin excelenţă destinat pietonilor ca o piaţă lineară ce va lega cele două mari artere urbane: bulevardul 21 Decembrie 1989 şi Calea Dorobanţilor.
 
Întregul ansamblu “ CENTRUL CULTURAL TRANSILVANIA”, va fi în final compus din cinci clădiri cu funcţiuni distincte (Sediul Filarmonicii Transilvania, Clădirea Sălilor de Concerte, Clădirea artelor plastice şi dramaturgie, Sediul Academiei de muzică “Gheorghe Dima” şi un hotel de două sute unităţi de cazare) aşezate pe o mare dală subterană ce acoperă peste 80% din surprafaţa actuală a terenului. Această dală are destinaţia de parking subteran cu o capacitate de cca. 500 de maşini şi va fi rezolvată pe mai multe niveluri.
S1 – subsol 1 - tehnic parţial destinat pentru reţele şi cuve de pământ
S2 – subsol 2 – parcaj cu înălţime pentru maşini de aprovizionare (H max nivel= 3.70m)
S3 – subsol 3 – parcaj autoturisme (H max nivel = 3.24m)
S4 – subsol 4 – parţial – adăpost ALA, centrale tehnice şi rezervor de apă pentru stingere a incendiilor (H max nivel= 5.40m – cu supantă)
 
Conceptul arhitectural – urbanistic are o strânsă legătură cu conceptul managerial al ansamblului. Conceptul managerial este guvernat de două idei directoare: cea a etapizarii execuţiei şi cea a finanţării pe segmente distincte (pe corpuri de clădiri).
 
Conceptul etapizării este concretizat prin propunerea de realizare a mai multor corpuri de clădiri. Aceste clădiri vor putea fi construite în etape distincte fără a depinde una de alta. Excepţia o fac construcţiile subterane (dala urbană subterană) ale parkingului subteran care va fi realizat într-o unică etapă pentru tot amplasamentul, indiferent de ordinea construirii clădirilor supraterane.
 
Finisajele în general au fost alese diferit, în funcţie de specificul programului arhitectural, de practica funcţiunilor, de specificitatea tehnică precum şi de designul propus şi arhitectura clădirii.
 
AMENAJARI EXTERIOARE - Principalele componente tradiţionale ale spaţiului public exterior al “Centrului Cultural Transilvania” vor fi racordarea cu bulevardul 21 Dec 1989, piaţa Transilvania, squarul “George Enescu”, pasajul denivelat “Muzicii”, strada “Sunetului”.