Joi03042021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

UBB a găzduit „Summitul de la Vilnius, Parteneriatul Estic și perspectiva europeană a Republicii Moldova”

Invitatie-Vilnius-Citadel-595x250Universitatea Babeş-Bolyai a găzduit in data de 8 noiembrie dezbaterea cu titlul „Summitul de la Vilnius, Parteneriatul Estic și perspectiva europeană a Republicii Moldova”. Evenimentul a fost organizat de Grupul de Reflecție și Analiză Internațională CITADEL în colaborare cu Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB, Institutul de Cercetări Europene al Universității Babeş-Bolyai și Catedra Ad Personam Jean Monnet Vasile Pușcaș, European Politics and European Negotiations.Invitați speciali la acest eveniment au fost conf. univ. dr. Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, E.S. Iurie Reniță, ambasadorul Republicii Moldova în România, prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, directorul Institutului de Cercetări Europene și prof. dr. Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române.

Dezbaterea a fost moderată de conf. univ. dr. Valentin Naumescu, fondatorul si coordonatorul Grupului de Reflecție și Analiză Internațională CITADEL. Evenimentul a fost dedicat evoluţiei proiectelor si politicii Uniunii Europene destinate vecinilor săi din Europa de Est și Caucazul de Sud (intitulată “Politica de vecinătate estică”), mai precis în cadrul programului Parteneriatului Estic, lansat în 2009 la Praga, şi care cuprinde şase state: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

Grupul de Reflecție și Analiză Internațională CITADEL a fost înființat în acest an la Cluj-Napoca și reunește specialiști în domeniile: relații internaționale şi studii europene, ştiinţe politice, studii americane, afaceri europene, negocieri internaționale, geopolitică și geostrategie. CITADEL organizează periodic mese rotunde, dezbateri şi conferinţe ce vizează teme aflate pe agenda politică internațională. Tema principală din această toamnă la nivel european este Summitul de la Vilnius din 28-29 noiembrie, când Ucraina ar putea semna un acord de asociere la Uniunea Europeană, iar alte două ţări, Georgia şi Republica Moldova, ar putea parafa astfel de acorduri. Acordurile de Asociere reprezintă pentru aceste state înscrierea pe drumul spre Uniunea Europeană.

Catedra Ad Personam Jean Monnet Vasile Pușcaș, European Politics and European Negotiations își propune să stimuleze activitățile de predare, cercetare și reflecție în domeniul studiilor de integrare europeană din cadrul și dinafara Comunității Europene. Studiile de integrare europeană acoperă dimensiunea internă și externă a integrării europene, inclusiv rolul Uniunii Europene în dialogul dintre culturi, rolul și percepția Uniunii Europene în lume. Catedra Ad Personam Jean Monnet Vasile Pușcaș, European Politics and European Negotiations, organizează periodic evenimente privind promovarea intereselor naționale și europene, oportunitățile României pe Piața Internă a Uniunii Europene, rolul instituțiilor europene, procesul de elaborare al politicilor europene, etc. Acest proiect urmărește să faciliteze, prin evenimentele pe care le organizează, un schimb de idei, reflecții și opinii asupra temelor de interes din domeniul studiilor europene.