Lun03012021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Proiectele Clujului prezentate la Targul International Expo Real München – unul dintre cele mai mari targuri de investitii din Europa

IncreasePrimarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a participat in perioada 7-8 octombrie 2013 la unul dintre cele mai mari evenimente de promovare a investitiilor din Europa - Targul Investitional International Expo Real München 2013, considerat unul dintre cele mai mari targuri de profil din Europa. Din delegatia care a prezentat potentuialul de dezvoltare si oferta pentru atragerea investitiilor la Cluj-Napoca si in judetul Cluj a facut parte si presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, precum si directorul Tetarom, Viorel Gavrea.

Participarea a fost organizata de catre Asociatia Cluj IT Cluster – creata in anul 2012 in scopul prezentarii intr-un cadru cu larga expunere internationala a proiectelor strategice, publice si private, de dezvoltare si consolidare a regiunii Cluj ca pol inovativ de crestere, in vederea atragerii de investitori si parteneri de afaceri. Aceasta actiune este complementara urmatorului program de finantare europeana 2014-2020.
La acest eveniment, Clujul a avut un stand dedicat in care au fost prezenti toti cei 4 parteneri de proiect.

In cadrul evenimentului  a avut loc o conferinta comuna cu tema “Transylvania – building an innovation region” in cadrul caruia primarul a oferit informatii investitorilor interesati cu privire la ceea ce orasul nostru are o oferit pentru investitori:

“Am prezentat ieri la Munchen, impreuna cu presedintele Consiliului Judetean, Cluster IT si Tetarom, prioritatile Clujului in materie de investiti. La expozitia de la Munchen au fost peste 1.500 de expozanti din peste 30 de tari. A fost un succes prezenta Clujului si a Transilvaniei acolo si a fost mai usor sa impunem Transilvania pe harta expozitiei decat multe alte orase care au fost prezente acolo. De asemenea s-a bucurat de succes proiectul Cluj Inovation City, parcurile Tetarom si nu in ultimul rand politica noastra locala de a sprijini investitorii care construiesc cladiri verzi in municipiu. Faptul ca Primaria Cluj-Napoca e printre putinele din Europa care acorda 50% scutire de taxa pe cladirile care beneficiaza de certificat verde, a fost bine-primita si foarte multi investitori mi-au cerut detalii despre politica noastra in acest domeniu, multi aratandu-se dispusi sa mearga in comunitatile locale si sa promoveze un astfel de proiect. Proiectul Cluj Inovation City a fost cel care a atras cele mai multe intrebari si cred ca el poate reprezenta o componenta a directiei de dezvoltare a Clujului pentru urmatorii 20 de ani. Practic, prin acest proiect vom ajunge sa avem “un oras” in oras, care va avea peste 100.000 de locuitori si va crea peste 20.000 de noi locuri de munca, o crestere importanta a PIB –ului zonei, a exporturilor, a atragerii fortei de munca bine pregatite in IT, in cercetare, in dezvoltare, dar si in domenii conexe pentru ca nu se va rezuma acest oras doar la IT.

Va fi o zona care va angrena viitoarea dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca si e treaba si obligatia autoritatilor sa gandeasca la viitor, chiar daca sunt structuri diferite din punct de vedere institutional. Primaria si Consiliul Judetean au aparat proiectele Clujului, le-au sustinut pe toate si mai ales am sustinut Romania, pentru ca acolo n-a fost vorba despre politicieni, ci a fost vorba despre Romania, iar cand a fost vorba despre Romania am spus tot ce am putut spune bun de tara noastra pentru a putea aduce investitorii aici”, a explicat primarul Emil Boc.

De asemnea au sustinut prezentari si presedintele Consilului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, presedintele Cluj IT Cluster, Alexandru Tulai si membrul in consiliul strategic al Cluj IT Cluster, Lucian ISAR.