Mie01272021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

IPCC: Schimbările climatice în Europa: secete, scăderea producţiei agricole şi dispariţia a peste 60% din specii

IncreaseReducerea cantităţilor de precipitaţii, frecvenţa crescută a evenimentelor meteo extreme şi reducerea biodiversităţii sunt principalele efecte ale schimbărilor climatice în zona Europei, potrivit raportului publicat de Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) din cadrul ONU. Rezultatele cercetării pentru continentul european au condus la următoarele estimări:

Scăderea rezervelor de apă

Precipitaţiile anuale se vor reduce cantitativ, deşi ploile răzleţe vor deveni mai frecvente şi mai intense, crescând riscul de inundaţii. Debitele cursurilor de apă vor scădea cu 40% în sudul Europei şi din bazinul mediteranean şi cu 30% în nordul şi centrul continentului.

Seceta şi presiunea asupra rezervelor de apă vor creşte, ca urmare a reducerii precipitaţiilor în timpul sezonului uscat. Concomitent, riscul de incendiu în zona medteraneană va creşte.

Accesul la apă potabilă va scădea, iar salinizarea mărilor va creşte. Pe fondul acestor modificări, valoarea produsului intern brut va înregistra scăderi de până la 14%. Concluzionând, modificările debitelor cursurilor de apă vor afecta generarea de hidroenergie, ecosistemele şi accesul la apă. 

Mai puţine alimente

Producţia agricolă va înregistra o scădere cu 15-20% în regiunea mediteraneană, conducând la o creştere a conflictelor cauzate de insecuritatea alimentară. Creşterea temperaturilor va avea un impact negativ şi asupra animalelor şi, implicit, asupra producţiei de hrană. Se estimează că suprafeţele de păsunat se vor reduce considerabil.

La o creştere a temepraturii globale cu mai puţin de 2 grade Celsius, se estimează că populaţia insuficient hrănită va creşte cu cel puţin 25%-90%. De asemenea, potrivit raportului, 60-80% din specii vor deveni extincte în cazul unei creşteri a temperaturii globale de 2 grade Celsius.

Fenomene meteo extreme

Schimbările climatice iau forme extreme: valuri de căldură, ploi torenţiale şi ridicarea nvelului mării. Pe măsură ce oceanele se încălzesc, gheţarii se topesc, iar nivelul mării continuă să crească, doar că într-un ritm mai rapid faţă de cel observat în ultimii 40 de ani.

”Este foarte posibil ca frecvenţa şi durata valurilor de căldură să crească. Pe măsură ce pământul se încălzeşte, ne aşteptăm, ca tendinţă generală, ca ploile să fie mai abundente în regiunile umede şi mai sărace în regiunile uscate”, a declarat Thomas Stocker, co-autor al raportului.

Biodiversitatea oceanelor este în pericol, după ce oceanele au înmagazinat cantităţi uriaşe de CO2, care determină creşterea acidităţii apei. Dacă nu va fi redusă, aceasta va provoca întreruperea întregului lanţ trofic maritim.

Factorul antropic, principala cauza a schimbărilor climatice

Cel mai recent raport IPCC este clar, încheind dezbaterea din jurul încălzirii globale. Schimbările climatice se întâmplă, se agravează şi sunt cauzate în cea mai mare măsură de către oameni. Consecinţele cele mai grave ale acestui fenomen încep deja să fie simţite de comunitățile cele mai vulnerabile.

Potrivit analizelor, poluarea cu carbon este responsabilă pentru creşterea temperaturii în ultimii 60 de ani. Raportul indică modalitatea de a evita o modificare a climei catastrofală, prin asumarea la nivel global a reducerii masive a emisiilor de carbon în următorii ani.

La realizarea raportului au contribuit peste 200 de oameni de ştiinţă din 39 de ţări şi peste 600 de colaboratori. În prezent, sunt în lucru alte două rapoarte, ale căror rezultate vor fi publicate anul viitor.