Sam10242020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Roşia Montană, isterie naţională. Îi va da mulţimea afară din ţară pe canadieni?

IncreaseCine crede că în stadiul prezent al lucrărilor, canadienii vor mai pleca din Roşia Montană? Cei care au vizitat localitatea minieră pot recunoaşte faptul că “exploatarea” a început încă de când compania s-a instalat în zonă, prin anul 2002.

Centrul Roşiei Montane, şi mai bine zis casele de patrimoniu, au început să primească o înfăţişare nouă. Clădirea vechii primării a fost restaurată şi în curând, în acel spaţiu va funcţiona un hotel de 4 stele. Galeria Cătălina-Monuleşti, mină în care urmele lăsate de romanii care au extras filoanele de aur ale Daciei sunt încă vizibile, a fost preluată de companie, consolidată şi transformată în obiectiv turistic.Increase

Sute de locuitori din zona Roşiei Montane au fost strămutaţi pe banii RMGC. Un întreg cartier rezidenţial a fost construit în Alba Iulia, pentru familiile a căror proprietate se afla pe viitoarea arie de exploatare.

După toate aceste investiţii şi planuri puse minuţios la cale în colaborare cu conducătorii ţării timp de zeci de ani, cine mai crede că investitorii canadieni mai pot fi daţi afară din ţară? Cine mai crede că vor pleca cu coada între picioare, după ce s-au aşezat, atât de comod, pe aurul ţării?

IncreaseNu se poate fără cianură

Compania nu neagă utilizarea ceanurii în procesul de extracţie a zăcământului de aur şi argint. Mai mult, susţine că nu există metodă care să aducă rezultate mai bune, în ceea ce priveşte puritatea metalului rezultat. Însă aduce asigurări că întraga zonă va fi ecologizată, odată cu exploatarea.

Practic, reprezentanţii companiei spun că exploatarea propriu zisă va dura 16 ani. Începând din anul al cincilea, se va începe, în paralel, şi ecologizarea, care va dura cel puţin încă pe atât.

Peisajul din zonă se va schimba drastic. Se va relua exploatarea de suprafaţă din Carierele Cetate şi Cârnic, care au mai fost exploatate în trecut. Vor apărea încă două cariere noi pe alţi doi munţi dinIncrease vecinătate. Concret, 4 munţi, care înconjoară localitatea Roşia Montană, vor fi aduşi la nivelul solului. Însă un munte va fi reconstruit complet prin mutarea rocilor, doi - parţial, iar Cariera Cetate va deveni lac. Iazul de decantare care va apărea odată cu exploatarea va fi, de asemenea, ecologizat. Va fi construită şi o staţie gigant, de curăţare a apelor acide.

Acestea sunt unele dintre garanţiile şi detaliile pe care le veţi afla chiar de la reprezentanţii companiei, dacă veţi vizita Roşia Montană, şi veţi fi curioşi să plecaţi în tururile ghidate, organizate de RMGC în zonă.

IncreaseCa să vă faceţi o idée de ce nu vor pleca investitorii de aici, vă spunem că în munţii din Roşia Montană zăcământul auro-argentifer este uriaş. În medie, dintr-o singură tonă de piatră se extrage 1 gram de aur şi 6 de argint.

Concet, compania s-a aşezat comod în zonă, şi aşteaptă doar unda verde de la reprezentanţii statului, pentru a începe exploatarea. Iar unda pare să vină cu rapiditate.

Mai consideraţi acum că mulţimile strânse mult prea târziu, în marile oraşe ale ţării, mai pot schimba ceva? Nu. Nici măcar nu sunt observaţi de preşedinte sau premier, care sunt prea ocupaţi în a arunca vina din ograda unuia în ograda celuilalt.

Traian Băsescu a vizitat de nenumarate ori Roşia Montană, iar acum acuză că Victor Ponta a luat bani pentru a favoriza începerea exploatării. Acuzaţie dezminţită, bineînţeles, de premier.

Nici Ponta nu pare a vrea să îşi asume, însă, responsabilitatea începerii exploatării la Roşia Montană. IncreaseBrusc, apare în două ipostaze: arată că e de datoria sa ca premier să nu refuse proiectul, dar ca deputat, nu e de acord cu exploatarea.

Se pot pune de acord doar în ceea ce priveşte organizarea unui referendum naţional, pentru consultarea populaţiei.

IncreaseVă reamintim, că în Munţii Apuseni a fost organizat în premieră un referendum local pe această temă, în aceeaşi zi cu alegerile Parlamentare din iarna anului trecut. Fără mare success, însă. Referendumul nu a fost validat, însă peste 65% din cei care s-au prezentat la urne s-au declarat în favoarea exploatării.

Ce să mai înţelegem din această isterie naţională? Clar, protestatarii au dreptate. Cianura va fi folosită. Mediul va avea de suferit, peisajul va fi schimbat. Cred ei în promisiunile de ecologizare? Nu.

Însă oamenii din zonă nu par să li se alăture în număr foarte mare. Vor locuri de muncă stabile, în minerit, pentru că asta ştiu să facă din străbuni, care să le ofere un viitor copiilor lor. În toată acestă învălmăşeală, nici nu mai ştim exact câte locuri de muncă se vor creea… Însă cine ne mai poate condamna?